Dünya

AB'den Ukrayna'ya 35 milyar euro kredi

Avrupa Birliği (AB), dondurulan Rus varlıklarından elde edilen gelirleri kullanarak Ukrayna'ya 35 milyar euroya kadar kredi sağlamaya hazırlanıyor.

Abone Ol

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gerçekleştirdiği ziyarette bu yeni yardım paketini duyurdu. Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rusya’nın sürdürdüğü saldırılar nedeniyle Ukrayna'nın sürekli AB desteğine ihtiyaç duyduğunu belirten von der Leyen, bu kredi paketinin Ukrayna’nın yeniden inşasında önemli bir katkı sağlayacağını vurguladı.

"Bu parayla okul ve sığınak inşa edeceğiz"

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile düzenlenen ortak basın toplantısında, Zelenskiy, kredinin enerji, savunma ve eğitim alanlarında kullanılacağını belirterek, "Bu parayı, okullar, kreşler ve üniversiteler için bomba sığınakları inşa etmeye harcayacağız" dedi. Von der Leyen ise, "Bu krediyi Ukrayna'ya hızlı bir şekilde teslim edebileceğimizden eminiz ve fonların nasıl kullanılacağına siz karar vereceksiniz" ifadesini kullandı.

Bu kredi, G7 ülkelerinin Haziran ayında yaptığı anlaşma doğrultusunda, dondurulan Rus varlıklarından elde edilen gelirlerin teminat olarak kullanılmasıyla sağlanacak ve toplamda 45 milyar euroya kadar bir finansman planlanmıştı.