AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres arasında gerçekleşen telefon görüşmesine dair AB Komisyonu tarafından yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada von der Leyen'in şu ifadelerine yer verildi:

“AB Komisyonu, Gazze için öngörülen mevcut insani yardım paketini 50 milyon euro daha artırarak toplam yardım miktarını 75 milyon euroya çıkaracak. Bu yardımların Gazze Şeridi'ndeki ihtiyaç sahiplerine ulaşması için BM ve diğer ilgili kuruluşlarla yakın iş birliği devam edecek. Ayrıca, İsrail'in kendini Hamas teröristlerine karşı uluslararası insani hukuka tam saygı göstererek savunma hakkını destekliyoruz. Gazze'deki masum sivillere yardım sağlama konusundaki çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor.”

Von der Leyen ayrıca X hesabından yaptığı açıklamada, "Bu desteğin ihtiyacı olanlara ulaşmasını sağlamak için çabalarımızı iki katına çıkaracağız." mesajını paylaştı.

AB Komisyonu'nun kriz yönetiminden sorumlu üyesi Janez Lenarcic ise yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

"Komisyon, Gazze Şeridi'ndeki sivillere insani destek sağlamak için elimizden gelen her şeyi yapıyor. AB'nin insani yardımının üç katına çıkarılması, Gazze'deki sivillerin gerekli temel ihtiyaçlarının karşılanabilmesini sağlamaya yardımcı olacak. İnsani yardıma güvenli ve sınırsız erişim sağlanması son derece önemlidir."

Öte yandan AB, çatışmaların başından bu yana Hamas'a karşı eleştirilerini sürdürürken, İsrail'e destek açıklamaları yapmıştı. Von der Leyen ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola, dün İsrail'i ziyaret etti.