İran'da yapılan seçim sonuçları, Vaşington ve Tahran arasındaki gerginliği olumlu olarak etkilemeyeceğini ABD'den gelen mesajlar  gösterdi.  
İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan dünkü açıklama ise geçen yıl Umman'da gerçekleştiği ortaya çıkan "dolaylı müzakeler"i hatırlattı. 

ABD: İran politikasında değişiklik beklemiyoruz 


ABD'li yetkililer, İran'da reformist aday Mesud Pezeşkiyan seçilse de, politika değişikliği beklemediklerini ve diyaloğun yeniden başlaması ihtimalinin düşük olduğunu açıkladı. 
Beyaz Saray'dan Pazartesi günü yapılan açıklamada, reformist aday Mesud Pezeşkiyan cumhurbaşkanlığına seçilse de İran politikasında herhangi bir değişiklik beklenmediği açıklandı. 
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu seçimin İran'ın yöneliminde veya politikalarında köklü bir değişikliğe yol açmasını beklemiyoruz" dedi.
Miller , "1979 İslam Devrimi'nden bu yana İran'da söz sahibi kişinin dini lider Ayetullah Ali Hamaney olduğunu ve bu durumun değişmesini beklenmediklerini" söyledi.
Miller, "Elbette, yeni başkanın İran'ın nükleer programını kısıtlama, terörizme fon sağlamayı durdurma, bölgedeki istikrarsızlaştırıcı faaliyetleri durdurma yetkisi varsa, bunlar memnuniyetle karşılayacağımız adımlar olurdu" dedi.
ABD'nin Pezeşkiyan'ın seçilmesinin ardından İran ile diplomasiyi yeniden başlatmaya istekli olup olmadığı sorusuna ise  Miller, "İran'ın nükleer programıyla ilgili etkili ve sürdürülebilir bir çözüme ulaşmanın en etkili yolunun diplomasi olduğunu her zaman söyledik" dedi.

Kirby: Bu adamın ne yapmak istediğini göreceğiz 


Beyaz Saray'da Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby de, ABD'nin İran'la nükleer görüşmeleri yeniden başlatmaya hazır olup olmadığı sorulduğunda, "Hayır" cevabını verdi.
Kirby, "Bu adamın ne yapmak istediğini göreceğiz ancak İran'ın hareketlerinde herhangi bir değişiklik beklemiyoruz" dedi.
ABD'den bu açıklamalar gelirken, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, pazartesi sabahı Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlediği haftalık basın toplantısında, Tahran ile Washington arasında dolaylı müzakerelerin gerçekleştirildiğini ve detayların uygun zamanda açıklanacağını söyledi.
Kenani, İran ile ABD arasında bölgesel gelişmeler ve nükleer konusunda Umman aracılığındaki müzakere sürecine de değinerek, "İran ile ABD arasındaki diplomatik kanallar açık. Diplomatik kanallarımız çeşitli yollardan dolaylı görüşmeler gerçekleştirdi. İran ulusunun haklarının korunması için tüm diplomatik kapasitemizi kullanıyoruz. Uygun zamanda ayrıntılarını açıklayacağız." dedi. 

Süper tayfun Yagi Çin'i vurdu! Süper tayfun Yagi Çin'i vurdu!

ABD-İran ilişkilerini ancak dolaylı olarak sürdürebiliyor


ABD-İran arasında Obama yönetiminden beri dolaylı görüşmelerle süren "nükleer anlaşma" süreci,  Trump döneminde kopma noktasına geldi.   Obama yönetiminde olan Joe Biden'ın 2021'de ABD başkanı seçilmesi, anlaşmanın yeniden canlandırılabileceğine dair olumlu gelişme olarak görüldü. Yine uzun süren müzakerelerde bir netice alınamazken, madan sona erdi. 
Ancak, geçtiğimiz yılın ilk yarısında ABD ve İran'ın  Umman'da gizli gizli dolaylı müzakereler yaptığı ortaya çıktı. 
 Bu gizli görüşmeleri, İsrail basını ortaya çıkarmış, ABD inkar etmiş, İran ise doğrulamıştı. 
Ukrayna’da başlayan savaş ve İsrail'in,  38 binden fazla Filistinlinin ölümüne neden olan saldırıları, anlaşmanın uluslararası gündemde alt sıralara düşmesine, ilişkilerin daha da kötüleşmesine neden oldu.

Editör: Burçin Çelikkol