Brezilya’daki sel felaketinde can kaybı yükseliyor Brezilya’daki sel felaketinde can kaybı yükseliyor

Öğrencilerin talebi, Amerika'nın İsrail'e silah tedarikini sonlandırması yönünde. Polis müdahalelerinde öğrenci ve öğretim üyelerinin de aralarında bulunduğu en az 570 kişi gözaltına alındı.

New York Üniversitesi'nde 120, Columbia Üniversitesi'nde 100, Emerson Koleji'nde 100, Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde 90, Yale Üniversitesi'nde 60, Teksas Üniversitesi'nde 50, Indiana Üniversitesi'nde 33, Minnesota Üniversitesi'nde 9, Ohio Eyalet Üniversitesi'nde 5 ve Kaliforniya Eyaleti Politeknik Üniversitesi'nde 3 öğrenci gözaltına alındı.

Ayrıca, Güney California Üniversitesi, yaşanan olaylar nedeniyle 10 Mayıs'ta planlanan mezuniyet törenini iptal etti. Güvenlik incelemesi için zaman gerektiğini belirten açıklamada, "Geleneksel olarak 65 bin öğrenci, aileleri ve arkadaşlarını kampüsümüze getiren tören iptal edilmiştir." denildi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da protestolara tepki gösterdi ve öğrencileri, Yahudi öğrencilere ve öğretim üyelerine saldırmakla suçladı. Netanyahu, "Protestoların durdurulması için daha fazlası yapılmalı." dedi ve İsrail'in haksız yere soykırımla suçlandığını iddia etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel ise Netanyahu'nun baskı çağrısı yaptığı iddialarını reddetti. Patel, "Onun (Netanyahu'nun) yorumlarına açıklama getirmeyi kendi başbakanlık ofisine bırakacağım ancak onun baskı çağrısı yaptığına inanmıyorum." şeklinde konuştu.

ABD Temsilciler Meclisi üyesi Mike Johnson da Columbia Üniversitesi'ndeki protestoları ziyaret etti ve öğrencilere "Sınıfa dönün ve bu saçmalığa bir son verin" çağrısında bulundu. Ancak Columbia Üniversitesi'ndeki Yahudi öğrenciler, Johnson'ın iddialarını yalanlayarak, Filistin destekçisi protestoların antisemitik bir tehdit oluşturmadığını belirtti.