Ekonomi

ABD'de enflasyon oranı belli oldu

Amerika Birleşik Devletleri'nde temmuz ayında yıllık enflasyon beklentilere paralel bir şekilde geçen aya göre 0.1 puan gerileyerek yüzde 3.2 oldu.

Abone Ol

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) enflasyon oranları açıklandı.

Buna göre temmuz ayında yıllık enflasyon beklentilere paralel bir şekilde yüzde 3.2'ye geriledi. Haziranda yıllık enflasyon yüzde 3.3 seviyesindeydi.

ABD'de temmuz ayında TÜFE yüzde 0,2 açıklanırken, piyasa beklentilerine paralel artış gösterdi.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın enflasyon verilerine ilişkin açıklaması şu şekilde:

Gıda ve enerji dışı tüm kalemler endeksi bir önceki ay yüzde 0,1 arttıktan sonra Temmuz ayında yüzde 0,2 arttı. Temmuz ayında artış gösteren endeksler arasında barınma, motorlu taşıt sigortası, ev eşyası ve operasyonları, eğitim, eğlence ve kişisel bakım yer almaktadır. İkinci el otomobil ve kamyon, tıbbi bakım, havayolu ücretleri ve giyim eşyası endeksleri ise ay boyunca azalan endeksler arasında yer aldı.

Tüm kalemler endeksi Temmuz ayında sona eren 12 aylık dönemde yüzde 2,9 artarak Mart 2021'den bu yana en küçük 12 aylık artışı kaydetti. Gıda ve enerji hariç tüm kalemler endeksi son 12 ayda yüzde 3,2 arttı ve bu endekste Nisan 2021'den bu yana görülen en küçük 12 aylık artış oldu. Enerji endeksi Temmuz ayında sona eren 12 aylık dönemde yüzde 1,1 arttı. Gıda endeksi geçtiğimiz yıl yüzde 2,2 oranında artmıştır.

Fed faiz indirimine gidebilir

ABD'de temmuz ayında TÜFE yüzde 0,2 artış gösterdi. Yıllık TÜFE ise yüzde 2,9 olarak gerçekleşti. TÜFE'nin temmuzda yüzde 0,2, yıllık bazda yüzde 3 artması bekleniyordu. Enerji ve gıda fiyatlarının raporda olmadığı çekirdek TÜFE temmuzda yüzde 0,2 arttı. Yıllık bazda çekirdek TÜFE de yüzde 3,2'lik beklendiği şekilde geldi. ABD enflasyonu temmuz ayında yavaşlamasıyla Fed'in faiz indirimine başlamasının önünü açtı.