Katar, ABD vizesi almadan vatandaşlarının bu ülkeye seyahat etmelerine olanak tanıyan bir programa kabul edilen ikinci Müslüman çoğunluklu ülke oldu.

Katar zor şartları aştı

ABD Dışişleri Bakanlığı ve İç Güvenlik Bakanlığı’ndan yapılan ortak açıklamada, Katar'ın vize muafiyet programına katılmak için sıkı uygunluk şartlarını yerine getirdiği duyuruldu.

Şartlar arasında Katar’a düşük vize reddi oranı, düşük vize aşımı oranı ve halihazırda 30 güne kadar vizesiz ziyaret etmelerine izin verilen Amerikalı turistlere karşılıklı muamele gibi talepler yer aldı.

Bakanlıklar tarafından yapılan açıklamada, "Katar, ABD için istisnai bir ortak oldu ve stratejik ilişkimiz son birkaç yılda daha da güçlendi" denildi.

Vize muafiyeti, iki ülke arasındaki stratejik ortaklık ile güvenlik ve istikrara olan ortak bağlılığın bir başka kanıtı olduğu belirtildi.

Gazze'de ateşkes anlaşmasının sağlanması çabalarında önemli rolüyle ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi öncesinde ve sırasında etkili olan Katar, programa kabul edilen 42. ülke oldu.

Programda Müslümanların çoğunlukta olduğu tek ülke ise Güneydoğu Asya'nın küçük ülkesi Brunei.

Nüfusun onda biri yararlanacak

Nüfusu 3 milyonun biraz üzerinde olan Katar’da programa katılmaya hak kazanacak kişi sayısının yaklaşık 320.000 olacağı bildirildi.

Katar'da yaşayanların büyük çoğunluğunu Katar pasaportu olmayan yabancı işçiler ve diğer gurbetçiler oluşturuyor.

Program, vize almaya hak kazanan ülkelerin vatandaşlarına iş veya turizm amaçlı 90 güne kadar vizesiz ABD'ye girme olanağı sağlıyor.

Vize başvurularında olduğu gibi şahsen görüşme gerekmese de çevrimiçi olarak yapılan Elektronik Seyahat Yetkilendirme Sistemi (ESTA) aracılığıyla onay almaları kararlaştırıldı.

Japonya'da sel felaketi: 11 ölü Japonya'da sel felaketi: 11 ölü

1 Ekim'den sonra başlıyor

ABD vatandaşlarının da 1 Ekim'den sonra Katar'da 90 gün vizesiz kalmaları konusunda anlaşıldı.

Programa 2023 yılında kabul edilen son ülke İsrail oldu.

İsrail, Filistinli Amerikalılara, Arap Amerikalılara veya Müslüman Amerikalılara diğer ABD pasaportu sahipleriyle aynı muameleyi yapmadığı yönündeki ciddi tepkilere rağmen programa kabul edildi.

Editör: Burçin Çelikkol