Dünya

ABD uçak gemisi gönderiyor.. savaş mı çıkacak?

ABD, Gazze’de yaşananlar ve İsmail Haniye suikastının ardından bölgeye uçak gemisi gönderiyor. Büyük bir savaşa gitme ihtimalinin tedirginliği yaşanıyor.

Abone Ol

ABD, Gazze’de yaşananlar ve İsmail Haniye suikastının ardından bölgeye uçak gemisi gönderiyor. Hamas-İsrail arasında yaşananların bölgeye yansıması ve büyük bir bölgesel savaşa gitme ihtimalinin tedirginliği yaşanıyor.

Bölge Savaşa Mı Gidiyor?

İran’da yaşanan suikastin ardından New York Times dergisi beklenen intikam saldırısında, Tahran'ın zaman tanıyabileceğini yazdı. Aynı zaman da dergi İran’ın misillemeyi ateşkes görüşmeleri için ertelediğini kaleme aldı. Hamas lideri İsmail Haniye ve Hizbullah komutanı Fuad Şükrü'nün suikasta uğramasının ardından atılan her adım yeni bir telaş yaratıyor. Herkesin aklında bölge savaşa mı sürükleniyor sorusu yer ediniyor.

Yaşanan olaylardan sonra ABD büyük müttefiki İsrail'i korumak için adım attı. Geçtiğimiz günlerde ABD Netanyahu’yu meclisinde ağırlamış ve defalarca kez ayakta alkışlamıştı.

Şimdi de ABD uçak gemisini bölgeye gönderiyor. Bu hareket ABD'nin, İsrail'i olası bir saldırıya karşı korumaya kararlı olduğu yönünde yorumlandı. Austin, ABD'nin müttefikini savunmak için 'mümkün olan her adımı atacağını' daha önce söylemişti.

ABD İsrail'i Korumak İçin Bölgeye Gidiyor

Bölgedeki gerginlik tırmanırken ABD'nin, bölgeye güdümlü füze denizaltısı gönderme kararı aldı. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin aynı zamanda bölgeye gitmek üzere bir uçak gemisinin de yola çıktığını söylemişti. Geçtiğimiz günlerde de Pentagon’un açıklamalarında USS Georgia güdümlü füze denizaltısını bölgeye gönderdiğini duyurmuştu. Bu denizaltı, 154 Tomahawk seyir füzesi taşıyabilme kapasitesine sahip bir denizaltı.

ABD İsrail’i korumak için birçok adım atıyor. F-35C savaş uçaklarıyla donanımlı USS Abraham Lincoln uçak gemisinin bölgeye ilerlemesi de gündeme geldi. Vesselfinder adlı site, USS Abraham Lincoln ve beraberindeki uçak gemilerinin hızla bölgeye ilerlediğini yazdı.

Tüm bunlar bölgedeki hareketliliği gösteriyor. İsrail’e olası bir saldırıda ABD İsrail’e kalkan olmakta kararlı. Peki İsrail’in işlediği suçları da üstlecek mi? İsrail’e bir saldırı olursa ABD’nin tam olarak planı ne? İsrail’e yapılan bir saldırıya ABD yanıt verirse bölge büyük bir savaşa mı girer? Tüm bu soruların yanıtını ülkelerin bir sonraki hamleleri gösterecek. Yeni adımlar atılana kadar bölge gerginliğini koruyacak ve bölge insanları tedirgin olmaya devam edecek.