HABER MERKEZİ

Rumlar tarihi fotoğrafı da çaldı! Rumlar tarihi fotoğrafı da çaldı!

Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400 hava savunma sistemi Amerikalıları korkutmaya devam ediyor. Yunanistan’da yayın yapan Kathimerini gazetesi, Amerika Birleşik Devletleri’nin Türkiye’ye bu kez de S-400’leri İncirlik Üssü’ne yerleştirmeyi önerdiğini yazdı. 

Bu teklif Türkiye tarafından kabul edilir de S-400’ler Amerikan askeri birimlerinin kontrolü altındaki Adana İncirlik Üssü’ne yerleştirilirse, Batılıları ve NATO’yu tedirgin eden bu silahlar “yumuşak” bir geçişle devre dışı bırakılmış olacak. Ayrıca da Türkiye’ye F-35 savaş uçağı satışının önündeki engel kaldırılmış olacak. 

Yunan gazetesinin iddiasına göre, ABD bu teklifi bu yılın yaz aylarında ayrıntılı bir dosya biçiminde Türkiye’ye sundu. Teklifte, Rus yapımı füze sistemi S-400’lerin ya doğrudan ABD’ye teslim edilmesi, ya da İncirlik’teki ABD birliğinin içine konulması öneriliyor. Bu şekilde hem füzeler Türkiye’de tutulmuş olacak hem de Rusya ile yapılan anlaşma bozulmamış olacak.

Kathimerini’nin haberinde şu ifadeler yer aldı: "Daha önce bilinenden daha ileri bir aşamada olduğu görülen görüşmelerin bir parçası olarak, üst düzey ABD yetkilileri Rus sistemlerinin Türkiye'nin güneyindeki ABD kontrolündeki İncirlik üssüne aktarılması önerisini ortaya attılar. Bu şekilde Türkiye, kendi bakış açısından uluslararası bir utançla eşdeğer olacak bir geri dönüşten kaçınacak, ancak Rusya ile olan sözleşmesinin şartlarını ihlal etmeyecek veya bağlayıcı olabilecek herhangi bir maddeyi ihlal etmeyecek."

Türkiye bu teklifi kabul eder de S-400’leri İncirlik Amerikan Üssü’ne yerleştirirse, bu gelişmiş füze sisteminin kontrolünü yitirmiş, kontrol Amerikalılara geçmiş olacak. Üstelik böyle bir durumda Türkiye’nin, ABD tarafından çıkarıldığı F-35 ortaklığına yeniden döndürülmesi de yine ABD’nin keyfine bırakılmış olacak.

Editör: Uğur Kaçar