ABD ile Türkiye arasındaki müzakereler, İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanması ve F-16 savaş uçaklarının satışına onay verilmesi süreçlerinde Türkiye'nin SİHA'larının gölgesi altında devam ediyor.

Reuters’e konuşan konuya hakim iki kaynağa göre; Ankara ve Washington arasındaki planın, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasını ve aynı anda ABD'nin F-16 satışına yeşil ışık yakmasını öngören planın ertelendiği belirtiliyor. Reuters'e göre, 17 aydır NATO üyelerini bekleten Ankara, Stockholm'ün NATO üyeliğini onaylamadan Washington'un F-16 savaş uçaklarının teslimatına koyduğu ambargoyu kaldırmasını bekliyor.

ERDOĞAN NE İSTİYOR?

Ankara, ABD Kongresinin 20 milyar dolarlık F-16 satışına onay vermesini bekliyor, ancak önce ambargonun kaldırılmasını istiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın NATO üyeliğini onaylamak için acele etmediği ve ABD'nin eş zamanlı bir adım attığını görmek istediği ifade ediliyor.

İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİ GECİKTİRİLİYOR

ABD ve Türkiye arasındaki ilişkilerle ilgili önemli bilgilere sahip olan bir diğer kaynak ise İsveç'in üyeliğini onaylama ve aynı anda F-16 satışına yeşil ışık yakma planının ertelendiğini iddia ediyor. İsveç'in NATO üyeliği, Ankara ve Budapeşte tarafından geciktiriliyor.

Ankara'nın NATO üyeliğini onaylamak için aceleci davranmadığı ve aynı zamanda bu konuda ABD'nin güvence vermediği düşünülüyor. Erdoğan, geçen hafta yaptığı açıklamada, ABD'nin Türk İHA'sını düşürdüğü bir dönemde, ABD'nin Türkiye'ye nasıl destek olduğunu sorgulamıştı. 

ABD'NİN SİHA DÜŞÜRMESİ 

Erdoğan şöyle konuşmuştu: Biz ABD ile NATO'da beraber değil miyiz? ABD SİHA'mızı düşürdü mü? Nasıl böyle bir şey yapabilirsin? ABD’nin PKK’nın Suriye’deki uzantılarıyla bu ülkede yürüttüğü faaliyetler Türkiye’nin milli güvenliği için olağanüstü bir tehdit mahiyetine sahiptir. ABD ile aramızda güvenlik sorunu var. Terör örgütünün arkasında kim var bakmaksızın kökünü kazımaya kararlıyız. Son gelişmeler 1967 sınırlarında başkenti doğu Kudüs olan Filistin devleti kurulmadan bölgeye huzur gelmeyeceğini bir kez daha göstermiştir."

Söz konusu gecikme, Türkiye'nin ABD'nin F-16 savaş uçaklarının teslimatını onaylamadığı ve İsveç'in NATO üyeliğine onay vermediği birçok uluslararası anlaşmanın Türkiye Meclisi Dışişleri Komitesi'nde beklediği bir dönemde gerçekleşiyor. Türkiye'nin, ABD'nin desteğini güvence altına almadan NATO üyeliğini onaylamak istemediği ifade ediliyor.

GAZZE'DEKİ DURUMLAR BELİRLEYİCİ OLACAK 

Öte yandan ABD ve Türkiye arasındaki pazarlıkların geleceği, Gazze'deki son gelişmelerin ilişkilere etkisini belirleyecek gibi görünüyor. Söz konusu pazarlık planı, İsveç'in PKK'ya destek verdiği gerekçesiyle Türkiye tarafından geciktirilirken, şimdi de F-16 uçaklarının sevkiyatı konusunda ciddi bir pazarlık olarak kullanılmak isteniyor.