İran yanlısı milis grupların Irak ve Suriye’deki ABD üslerine saldırıları devam ediyor. ABD Başkanı Joe Biden söz konusu ülkelerdeki üslerini korumak için operasyon yapabileceğinin sinyalini verdi.

Biden konuyla ilgili Kongre’ye bir mektup yazdı. Irak ve Suriye’de bulunan ABD tesislerine yönelik bir dizi saldırı gerçekleştirdiğini belirten Biden, “Bu saldırılar ABD personelinin yaralanmasına yol açmış ve ABD kuvvetleriyle birlikte görev yapan koalisyon güçlerinin hayatlarını tehdit altına sokmuştur” dedi.

Biden, emri doğrultusunda ABD ordusunun söz konusu milis gruplarına karşı saldırılar düzenlediğini belirttiği mektubunda, "amacımız bu saldırıları desteklemekten caydırmaktı” ifadelerini kullandı.

'DAHA İLERİ ADIM ATMAYA HAZIRIZ'
Biden, saldırıların anayasal çerçevede uluslararası hukuka uygun olduğunu söyleyerek ABD’nin meşru müdafaa hakkını kullandığını belirtti ve ABD'nin gerekli ve uygun şekilde daha ileri adımlar atmaya hazır olduklarını söyledi.

AB dışişleri bakanları, Orta Doğu gündemiyle olağanüstü toplanacak AB dışişleri bakanları, Orta Doğu gündemiyle olağanüstü toplanacak

İsrail'in 7 Ekim'de (2023) Gazze'ye saldırılarının başlamasının ardından Irak ve Suriye'de ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerinin bulunduğu üslere saldırılar arttı. Saldırıların çoğunu İran yanlısı Şii milis grupların toplandığı "Irak İslami Direnişi" adlı grup üstlendi.