Başbağlar Katliamı’na CHP’li anma Başbağlar Katliamı’na CHP’li anma

Boston'daki John Joseph Moakley Adliyesi'nde gerçekleşen duruşmada, Eylem Tok'un avukatı, ABD ile Türkiye arasındaki iade anlaşmasına göre müvekkilinin teslim edilmesi için Türk hukukuna göre cezanın en az 1 yıllık hapis cezası gerektirdiğini belirterek, Tok'un iadesine karşı çıktı ve kefaletle serbest bırakılması için yeni bir dilekçe sunacaklarını söyledi.

Savcı Kristen Kearney, ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan geçen hafta dava için gönderilen görüşe atıfta bulunarak, Türk makamlarının Eylem Tok'un suçluya yardım etmenin yanı sıra suç mahallindeki delilleri yok etme, karartma veya değiştirme konusundaki ek iddialarını gündeme getirdiğini belirtti.

Ek iddianamedeki bilgilerin suçun kapsamını genişlettiğini ifade eden Kearney, Tok'un olay yerinde kurbanın telefonunu alıp güvenlik görevlilerine teslim etmediğini, Cihantimur'u ve yanındakileri olay yerinden uzaklaştırarak yetkililerin alkol testi yapmasını engellediğini vurguladı. Kearney ayrıca, Tok'un oğlu Cihantimur ve yanındakilere kazayla ilgili konuşmamaları yönünde talimat verdiğini söyledi.

Hakim Donald L. Cabell, Türkiye ile ABD arasındaki iade anlaşması çerçevesinde Türkiye'den açıklayıcı ek bilgilerin istenmesi ve savunma ile savcılık makamlarının iddialarının incelenmesi için duruşmayı erteledi. Cabell, duruşma tarihinin belirlenmesi için tarafları birbiriyle iletişime geçmeye çağırarak, bu süre içinde Eylem Tok'un tutukluluk halinin devamına karar verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, 27 Haziran'da Massachusetts Bölge Başsavcılığına gönderdiği mektupta, İstanbul'daki ölümlü trafik kazasının şüphelisi Eylem Tok'un Türkiye'ye iadesine yönelik görüş bildirmişti. Mektupta, "Türkiye hükümetinden gayri resmi alınan yeni bilgilere dayanarak" Eylem Tok'un iadesinin uygun olduğu belirtilmiş ve "(ABD) Dışişleri Bakanlığının, Türkiye'nin başlangıçta iadesini talep ettiği Eylem Tok'a ilişkin her iki suçun da ABD ile Türkiye arasındaki suçluların iadesi anlaşması kapsamındaki gereklilikleri karşıladığını belirlediğini unutmayın." ifadesine yer verilmişti.

Eyüpsultan'daki Kaza

Eyüpsultan'da 1 Mart'ta seyir halindeki 3 ATV aracından biri arızalanmış, yol kenarına çekilen arızalı araç tamir edilmeye çalışılırken aynı yönde ilerleyen iki araçtan biri, buradaki 3 ATV'ye çarpmış ve yaralanan 5 kişiden Oğuz Murat Aci hayatını kaybetmişti. Kazaya neden olan 17 yaşındaki sürücü Timur Cihantimur'un kaza yerine gelen annesi Eylem Tok ile birlikte önce Mısır'a, ardından da ABD'ye kaçtıkları tespit edilmişti.

Şüphelilerin iadesi için geçici tutuklama talep evrakı, Adalet Bakanlığı tarafından ABD yetkili makamlarına iletilmiş ve Florida federal mahkemesinin kararı üzerine Cihantimur ve Tok, 14 Haziran'da Boston'da yakalanmıştı. 18 Haziran'da ayrı saatlerde mahkemeye çıkarılan anne oğulun tutukluluk hallerinin devamına karar verilmiş, Cihantimur'un avukatları ise müvekkillerinin kaldığı tutukevinin şartlarının kötü olduğunu savunarak, ev hapsi veya yer değişikliği talep etmiş, ancak bu talepler 21 Haziran'da yapılan duruşmada reddedilmişti.

Editör: Elif Erbay