ABD diplomatların, "Katar ile askeri ilişkiler" sorgulansın talebi

ABD Kongresi, Doha`nın Hamas ile ilişkisini gerekçe göstererek, Katar ile ABD arasındaki askeri iş birliğinin incelenmesini ve ABD`nin Ortadoğu'daki en büyük üssü olan El-Udeyd Üssü`nün gözden geçirilmesini gündeme getirdi.
Hali hazırda Katar, Hamas-İsrail müzakerelerinde arabulucu rolünde. Doha bu pozisyona, Washington'un talebiyle 2012'te Hamas'ın siyasi bürosuna ev sahipliği yaparak başladı. 
Senatonun 2025 mali yılı Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası (NDAA) taslağında göze çarpan değişiklik, Pentagon'dan, Katar'daki El-Udeid Hava Üssü'nün "operasyonel değerini" değerlendiren bir rapor hazırlamasını talep ediyor.
Söz konusu değişikliği, Cumhuriyetçi Senatör Rick Scott'ın da desteklediği belirtiliyor.

Pentagon, El Udeid'in "operasyonel değeri" hakkında rapor sunacak 

Biden: Hamas lideri Sinwar öldürüldü Biden: Hamas lideri Sinwar öldürüldü

Taslak raporda, "Bu kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç 120 gün içinde Savunma Bakanlığı, Katar'daki El Udeid Hava Üssü'nün operasyonel değeri hakkında bir rapor sunacak ve Kongre savunma komitelerine brifing verecektir. Bu brifing, Katar Hükümeti'nin, Hamas ve diğer terör örgütleriyle olan ilişkilerini de dikkate alacaktır." ifadeleri yer aldı.
Tasarıda, Amerikan güçlerinin yeniden konuşlandırılması halinde ABD Hava Kuvvetleri'nin Orta Doğu'daki operasyonları için ne gibi sonuçlar doğuracağını ve böyle bir hareket için hangi kaynakların gerekli olduğunun bilinmesi gerektiği belirtiliyor. 
Tasarıda ayrıca, ABD'nin İsrail'e Hamas'ın üst düzey liderlerine suikast düzenlemesi konusunda yardım sağlamasını resmîleştirmeyi ve Pentagon'un bu "desteğin" durumu hakkında Kongre'ye her 90 günde bir brifing vermesini zorunlu kılıyor.

ABD'nin, Hamas liderlerini arama çalışmaları

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın (CENTCOM) merkezi ve bölgedeki en büyük askeri hava üssü olan El Udeyd'de yaklaşık 10 bin ABD askeri bulunuyor. 
Middle East Eye, konuya ilişkin ABD'li yetlilere dayandırdığı haberinde,  ABD'nin Gazze Şeridi`ndeki Sina, Lübnan ve Suriye`de Hamas`ın Gazze sorumlusu Yahya Sinvar`ı arama çalışmalarını  genişlettiğini açıkladı. 
 

Editör: Burçin Çelikkol