Katar'ın en üst düzey istihbarat yetkilisi, ABD ile istihbarat iş birliğini güçlendirmedeki rolü nedeniyle Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) tarafından madalyayla ödüllendirildi.

CIA'den Katar'a üstün hizmet madalyası 

CIA Başkanı Bill Burns, Katar Devlet Güvenlik Şefi Abdullah bin Muhammed El-Huleyfi'ye, ABD-Katar işbirliğindeki rolü nedeniyle 'George Tenet' madalyası verdi.
Axios, iki kaynağa dayanarak perşembe günü yayınladığı haberinde, Burns'ün, Körfez bölgesindeki iki müttefik arasında "ulusal ve bölgesel güvenliğin sağlanmasındaki rolünü takdir etmek" amacıyla El-Huleyfi'ye ödülü verdiğini bildirdi.
Haberde, konuya yakın iki kaynağa dayandırılan haberde, istihbarat şefinin ABD-Katar istihbarat işbirliğini güçlendirme yönündeki çalışmalarından dolayı takdir gördüğü belirtildi.
Katarlı yetkili, iki ülkenin şu anda Doha'da devam eden Gazze ateşkes görüşmelerinde önemli arabuluculuk rolleri üstlenmesi nedeniyle, bu hafta başında CIA merkezinde gerçekleşen bir törenle ödüllendirildi.
Axios , bir kaynağa dayandırdığı haberinde, "Ödülün verilmesinin temel nedenlerinden biri de Katar'ın Gazze'de Hamas'ın elindeki rehineleri serbest bırakma çabaları" ifadelerini kullandı .
Kaynak, Burns'ün ödülü Katarlı mevkidaşına "ulusal ve bölgesel güvenliğin sağlanmasındaki rolü ve ABD ile Katar'ın çıkarlarını ve güvenliğini korumak için CIA'ya sağladığı olağanüstü destekten dolayı" verdiğini söyledi.
Haberde ayrıca ödülün verilmesinin bir diğer önemli nedeninin de CIA ile Katar istihbaratının terörle mücadele konusundaki iş birliği olduğu belirtildi.

Yolcunun yemeğinden fare çıktı! Uçak acil iniş yaptı... Yolcunun yemeğinden fare çıktı! Uçak acil iniş yaptı...

Washington ile Doha yakınlaşması 

ABD Başkanı Joe Biden, 2022'de Katar'ı NATO Dışı Önemli Müttefik (MNNA) olarak belirleyerek, iki ülkenin ikili askeri ve ekonomik bağlarını sağlamlaştırdı. Bu durum, Doha'nın Washington için önemli bir bölgesel müttefik olarak rolünü giderek arttırdı. 
Katar ayrıca bölgedeki en büyük ABD askeri üssüne ev sahipliği yapıyor. ABD Merkez Komutanlığı'nın (CENTCOM) ileri karargahı olarak hizmet veren el- Udeyd Hava Üssü,terörle mücadele başta olmak üzere istihbarat paylaşımı ve lojistik destek de dahil olmak üzere bölgedeki ABD askeri operasyonlarında önemli bir rol oynuyor. 
Katar'ın, ABD ile olan diplomatik ilişkileri arttırma çabaları itibarının artmasına da katkıda bulundu. Körfez ülkesi, ABD ile Taliban arasındaki müzakereleri kolaylaştırmaktan Gazze ateşkes görüşmelerindeki mevcut rolüne kadar çeşitli bölgesel çatışmalarda arabulucu olarak konumlandı.

Editör: Burçin Çelikkol