Dünya

ABD: İsrail çağrı cihazlarını erken patlattı

Lübnan’daki patlamalarla ilgilerinin olmadığı bildirilen ABD’den patlamaların zamanlamasıyla ilgili gerekçe gibi bir açıklama geldi. Basına konuşan üç yetkili, Hizbullah’ın gizli operasyonu fark edebileceğinden endişe duyan İsrailli liderlerin, çağrı cihazlarını bir an önce patlatma kararı aldığını iddia etti.

Abone Ol

ABD’li üç yetkilinin Axios haber platformuna verdiği bilgiye göre İsrail, Hizbullah üyelerinin Lübnan ve Suriye’de taşıdığı çağrı cihazlarını, örgütün gizli operasyonu keşfedilebileceği endişesinden dolayı salı günü patlatma kararı aldı.

ABD’yi zora sokan plan

İsrail’in gizli operasyonunun zamanlaması konusunda ABD’ye verdiği gerekçe hakkında konuşan bir yetkili, İsrailli yetkililer için zamanlamanın çok önemli olduğunu belirterek, “onu ya kullanacaklardı ya da kaybedeceklerdi” dedi.

Saldırı hakkında bilgi sahibi olan eski İsrailli bir yetkili, İsrail istihbarat servislerinin Hizbullah saflarına yerleştirmeyi başardıkları tuzaklı çağrı cihazlarını, Hizbullah’ı çökertmek için başlatılacak topyekûn bir savaşta sürpriz bir açılış darbesi olarak kullanmayı planladıklarını söyledi.

Hizbullah’ın anlayacağı kaygısı panikletti

Axios`a göre yetkililer, son günlerde Hizbullah’ın çağrı cihazlarını fark edebileceğinden endişe duymaya başladı. ABD’li bir yetkili, Başbakan Netanyahu’nun, üst düzey bakanları, İsrail ordusu ve istihbarat teşkilatı başkanları ile, Hizbullah tarafından tespit edilme riskini almaktansa sistemi şimdi kullanma kararı aldığını söyledi.

İsrail’in saldırı kararına yol açan endişeleri, ilk olarak el-Monitor haber sitesi tarafından bildirilmişti. Haberde, iki Hizbullah mensubunun son günlerde çağrı cihazlarıyla ilgili şüphelerini dile getirdiği belirtiliyordu.

Axios, Joe Biden`ın başdanışmanı Amos Hochstein`ın pazartesi günü Tel Aviv’ e gerçekleştirdiği ziyareti hatırlatarak, Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve diğer üst düzey yetkililerin, operasyonun potansiyel olarak tehlikeye atılması konusu etrafında saatlerce güvenlik istişarelerinde bulunduğunu aktardı.

ABD’li bir yetkili, İsrailli liderlerin, Hochstein ile görüşmelerde, perde arkasında neler döndüğüne dair kendisine en ufak bir ipucu bile vermediklerini söyledi.

Gallant son anı bekledi  

Rapora göre Gallant, salı günü Lübnan’da çağrı cihazları patlamaya başlamadan birkaç dakika önce ABD savunma bakanı Lloyd Austin’i arayarak, İsrail’in yakında Lübnan’da bir operasyon düzenleyeceğini söyledi ancak ayrıntılı bilgi vermeyi reddetti.

ABD’li bir yetkili, Gallant`ın bu girişimini, “ABD’yi tamamen karanlıkta bırakmaktan kaçınma girişimi” olarak nitelendirdi.