Dünya

ABD: İran, İsrail`e bu hafta saldıracak

ABD ve İsrail, Tahran'ın Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye suikastına misilleme saldırısının bu hafta olacağını iddia etti.

Abone Ol

Nihai müzakere tarihi öncesi İran'ın, İsrail'e saldırı olasılığı ABD'nin tarafları masaya oturtma gerekçesi oldu. 

"Birkaç gün içinde gerçekleşebilir"

İsrail istihbaratı, İran`ın İsrail`e doğrudan saldırmaya karar verdiğini ve bunu birkaç gün içinde gerçekleştireceğini öne sürdü.
ABD Merkezli İnternet Haber Portalı Axios, İsrail istihbaratının, İran'ın İsrail'e saldırmaya karar verdiğini ve bunu birkaç gün içinde yapabileceğini öne sürdüğünü iddia etti.
İddiaya göre kaynak, saldırının Haniye suikastine bir yanıt olacağını belirtti. 
Haber Portalı, Batının ve Arap ülkelerinin, ateşkes anlaşmasında kalan boşlukları doldurmak için önümüzdeki perşembe günü Doha ya da Kahire'de yapılması gereken toplantıya katılacağını açıklarken İsrail'e karşı İran'ın olası tepkisini önlemek için baskı yapıldığını iddia etti. 
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu`nun ofisinden önceki gün yapılan açıklamada, Amerika, Mısır Ve Katar liderlerinin ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması için müzakerelere yeniden başlama çağrısına Netenyahu'nun yanıt verdiği belirtildi.

ABD: herhangi bir gelişme görüşmeleri etkileyebilir

 ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby de, "İran ve desteklediği grupların bu hafta İsrail'e saldırabileceğini" öne sürerek, bu bilginin İsrail ile paylaşıldığını ifade etti. Kirby, İran’ın saldırısının ne ölçekte olabileceğini tahmin etmenin zor olduğunu belirterek, "önemli bir dizi saldırıya hazırlıklı olunması" gerektiğini söyledi. 
Müzakerelerin görüşüleceği 15 Ağustos tarihine işaret eden Kirby, "Herkesin perşembe günü orada olması ve bu işi bitirip bitiremeyeceğimizi görmesi gerektiğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı. 
Kirby, bu hafta yaşanacak herhangi bir gelişmenin bu görüşmeleri etkileyebileceğini ancak ABD'nin çözüm arayışında kararlı olduğunu aktardı.
Öte yandan Netanyahu`nun, kabine üyelerinden güvenlik konularını kamuoyu önünde konuşmamaları konusunda uyardığı bildirildi. 
Netanyahu`nun kabine üyelerine İran Ve Hizbullah ile yaşanan gerilimden doalyı İsrail için önemli günler olduğu mesajını verdiği ifade edildi.