Cenevre’de yapılması planlanan Sudan’daki savaş ile ilgili görüşmeler konusunda Cidde’de sonuç alınamadı. Ancak ABD tarafından Sudan hükümetinden katılım olmasa bile  görüşmelerin yapılacağı bildirildi. 

Cidde’de sonuç alınamadı

ABD arabuluculuğunda İsviçre'de yapılacak görüşmelerin Çarşamba günü başlaması planlanıyor ancak Sudan silahlı kuvvetlerinden görüşmelere katılma niyetinde olduğuna dair bir teyit gelmedi.

Sudan hükümetinden bir heyet, Cenevre görüşmeleri öncesi ABD heyetiyle istişarelerde bulunmak için geçtiğimiz cuma günü Suudi Arabistan’ın Cidde şehrine gitmişti. Ancak bir sonuca varılamadığı bildirildi.

Yaklaşık 16 aydır ordusuyla paramiliter gruplarla savaş halinde olan Sudan hükümeti, ABD'nin yaklaşımı konusunda endişelerini dile getirdi.

ABD'nin Sudan Özel Temsilcisi Tom Perriello, "Sudan Silahlı Kuvvetleri ile kapsamlı bir diyaloğumuz oldu, ancak planlanan görüşmelere katılmamız konusunda bize henüz bir teyit vermediler" dedi.

Ancak, "Bu hafta bu olayla ilgili adım atacağız ve bu durum taraflara açıkça iletildi" dedi

Perriello, bu müzakere turunun 10 güne kadar sürebileceğini söyledi. Güvenlik nedenlerini öne sürerek İsviçre'deki yeri belirtmedi.

ABD, geçen ay Sudan'daki savaşan tarafları, Suudi Arabistan ve İsviçre'nin ev sahipliğinde düzenlenen ateşkes görüşmelerine davet etti. Görüşmeler, General Abdülfettah El Burhan komutasındaki düzenli ordu ile paramiliter Hızlı Destek Güçleri arasında çatışmaların başlamasından bir yıldan fazla bir süre sonra gerçekleşmişti.

General Muhammed Hamdan Daglo komutasındaki RSF, ABD'nin davetini hızla kabul etti.

Perriello, "RSF katılım için koşulsuz onay verdi" dedi.

"Sudan Silahlı Kuvvetleri katılmazsa iki taraf arasında resmi arabuluculuk olamaz. Bu durumda uluslararası ve teknik unsurlara odaklanmaya devam ediyoruz" dedi.

Hizbullah lideri: İsrail, Lübnan halkına savaş ilan etti Hizbullah lideri: İsrail, Lübnan halkına savaş ilan etti

Sudan hükümeti: ABD, yeni öneri sunmadı

Suudi Arabistan'daki istişarelere ilişkin pazar günü açıklama yapan heyet başkanı ve  Sudan Madenler Bakanı Muhammed Ebu Namo, görüşmelerin "anlaşma olmadan" sona erdiğini söyledi.

Sudan hükümeti, yaklaşan ateşkes müzakerelerine katılmak için "daha fazla tartışmaya" ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Sudan Hükümet Sözcüsü Graham Abdulkadir, Sudan heyetinin, “ABD'nin geçen yıl sivilleri korumak için müzakere edilen Cidde Deklarasyonunu uygulamaya koyma konusunda isyancı milislere baskı yapmaması" konusuna dikkat çektiğini söyledi.

Perriello başkanlığındaki Cidde'deki ABD heyeti, geçen yıl kısa süreli ateşkesler sağlayan ve her iki tarafça hemen bozulan anlaşmanın dışında bir öneri sunmadığı belirtildi.

Abdulkadir, Washington'ın Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ı gözlemci olarak katılması konusunda ısrar etmesine işaret ederek Sudan hükümetinin de, yeni bir gözlemci veya katılımcıyı önerisini reddettiğini söyledi. 

Sudan ordusu, BAE'yi defalarca RSF'yi desteklemekle suçladı .

Editör: Burçin Çelikkol