İsrail harabeye çevirdiği Cenin’den çekildi İsrail harabeye çevirdiği Cenin’den çekildi

ABD'nin Gazze'ye sözde yardım için inşa ettiği, 28 Haziran'dan beri Aşdot Limanı'nda bekletilen yüzer iskele,  önce birkaç günlüğüne Gazze'ye geri konulacak, ardından kalıcı olarak kaldırılacak.
İsrail’in, insani yardım girişlerini engellemesine ABD tarafından üretilen çözüm olarak Gazze açıklarına kurulan yüzer iskele tamamen kaldırılıyor. 
ABD'nin 320 milyon dolara mal ettiği iskele, ne Gazzelilere yardım ulaşmasını sağlayabildi ne de sağlam kalabildi. 
ABD Başkanı Biden'ın, şaşaalı açıklamalarla duyurduğu, 2 ayda kurulması planlanan ancak hava şartları gerekçesiyle geç kurulan, kurulduktan sonra da parçalanan yüzer iskele tamirden geçirilse de planlanan performansı gösteremedi. Sonunda Aşdot limanına çekildi. 
Temmuz ayında "hava şartları" bahanesi  
ABD'li yetkililere dayandırılan haberlere göre, iskelenin çarşamba günü yeniden kurulacağı, birkaç gün süreyle kullanıldıktan sonra kalıcı olarak kaldırılmasının planlandığı bildirildi. 
Yetkililer, amacın yüzer iskelede biriken yardımları Gazze'deki sahildeki güvenli bölgeye ulaştırmak olduğunu söyledi. Ardından ordunun iskeleyi sökeceğini ve bölgeden ayrılacağını belirtti. 
Yetkililer, iskelenin, açlığa mahkum edilen Gazzelilere yardım akışı sağlayacağını umuyordu. Ancak işgalci İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını sürdürmesiyle devam eden güvenlik tehditleri, hava şartları gerekçe gösterilerek engellendi. 
Karar, Hamas-İsrail müzakerelerinde yeni tur görüşmelerinin yapıldığı süreçte geldi. 
BM, İsrail ordusunun 270'ten fazla Filistinli sivilin öldüğü rehine kurtarma operasyonunda, iskelenin kullanılmasının ardından, 9 Haziran'da iskeleden yapılan sevkiyatları durdurdu.
Gazzelilere verilmek üzere toplanan tonlarca yardım, BM ile İsrail arasındaki görüşmeler sürerken günlerce birikti. 
Geçici iskele ise sadece 11 gün faaliyette kaldı.
 

Editör: Burçin Çelikkol