ABD Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Mayıs ayında aylık bazda değişim göstermeyerek sabit kaldı, yıllık bazda ise yüzde 3,3 oranında arttı. Piyasa beklentisi, yıllık enflasyon artışının bir önceki ay olduğu gibi yüzde 3,4 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi.

Aylık bazda tüketici fiyatları değişmezken, piyasa beklentisi yüzde 0,1 artış yönündeydi. Bir önceki ay ise bu artış yüzde 0,3 olarak gerçekleşmişti.

Çekirdek enflasyon verileri de piyasaları şaşırttı. Gıda ve enerji hariç tutularak hesaplanan çekirdek enflasyon, aylık bazda yüzde 0,2, yıllık bazda ise yüzde 3,4 arttı. Analistlerin beklentisi, çekirdek enflasyonun aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 3,5 artış göstereceği yönündeydi.

Enerji fiyatları Mayıs ayında aylık yüzde 2,0 azalırken, yıllık yüzde 3,7 arttı. Gıda fiyatları ise aylık yüzde 0,1, yıllık yüzde 2,1 artış gösterdi. Reel ortalama haftalık kazançlar ise aynı ayda yüzde 0,4 oranında yükseldi.

Fitch'ten Türkiye kararı! Kredi notu yükseldi... Fitch'ten Türkiye kararı! Kredi notu yükseldi...

Küresel piyasaların büyük önem atfettiği bu veriler, ABD Merkez Bankası FED'in bu akşam açıklayacağı faiz kararı öncesinde kritik bir rol oynuyor. Beklentilerin altında kalan enflasyon verileri, FED'in faiz artırımı konusunda nasıl bir yol izleyeceği konusunda ipuçları verebilir. Piyasalar, bu verilerin FED'in kararlarını nasıl etkileyeceğini dikkatle takip ediyor.

Editör: Elif Erbay