Haber Merkezi

ABD eski başkanı ve şimdiki başkan adayı Donald Trump düzenlenen suikastte sağ kulağından yaralanırken, saldırgan ise etkisiz hale getirildi. Olayda bir seyirci hayatını kaybederken, iki kişi de ağır yaralandı.

ABD Gizli Servisi, şüpheli bir saldırganın, miting alanının dışındaki yüksek bir yerden kürsünün bulunduğu noktaya birçok kez ateş ettiğini açıklamıştı. Trump’a düzenlenen suikast bir çok soru işaretini de beraberinde getirdi. Suikastle birlikte en başta güvenlik zafiyeti tartışması başladı. Suikast ABD liderlerine uygulanan güvenlik protokollerini de tartışılır hale getirdi. 

Suikastçinin Başkan Adayı Trump’a 150 m uzaklıkta kendini konuşlandırıp buradan ateş ettiği ortaya çıktı. Saldırganın kullandığı AR-15 marka silah, M16 marka silahın yarı otomatik sivil modeli olduğu belirtildi. Associated Press (AP), mitingde çekilen onlarca video ve fotoğrafın yanı sıra uydu görüntüleri üzerinden eski Başkan Trump'a yönelik saldırıyı analiz etti. İsimlerinin açıklanmaması koşuluyla AP'ye konuşan iki emniyet yetkilisi, ABD Gizli Servisinin, saldırganın Trump'a nasıl bu kadar yaklaştığını soruşturduğunu aktardı.

Trump Kaçış

“Gizli servis ajanlarını uyardık”

Suikastçinin binanın çatısına nasıl çıktığı da merak edilen konuların başında geliyor. Mitingi izleyen Greg Smith isimli bir ABD vatandaşı suikast öncesi gizli servis ajanlarını uyardıklarını belirtti. Smith, saldırganın cuma akşamı Butler County'deki etkinliğin yakınındaki bir binanın tepesine çıktığını öne sürdü.

Adamın yanımızdaki binanın çatısına doğru sürünerek çıktığını fark ettik, 15 metre ötede" ifadelerini kullanan Smith, şunları söyledi:

“Elinde bir tüfek vardı, tüfeği net bir şekilde görebiliyorduk. Biz onu işaret ediyorduk, polis aşağıda yerde koşuşturuyordu. 'Hey adamım, çatıda tüfekli bir adam var' diyorduk... Ve polis neler olduğunu bilmiyordu."

Antifa iddiası

Suikast girişiminde bulunan kişi de suikastle ilgili en çok konuşulan başlıklar arasında yer aldı. Olay mahallinde öldürülen 20 yaşındaki saldırganın Mark Violets isimli bir Antifa üyesi olduğu iddia edildi. Daha sonra ise saldırganın isminin Thomas Matthew olduğu öğrenildi. Tanıkların uyarmasına rağmen müdahale edilmeyen suikastçiyi saldırıdan hemen saniyeler sonra kimler, nasıl öldürdü? Dikkat çeken sorulardan birisi de bu. Saldırganla ilgili Antifa üyesi olduğu bilgisi ise henüz doğrulanmadı. Crooks'un kayıtlı Cumhuriyetçi olduğu ancak Demokrat bir gruba daha önce bağış yaptığı iddia ediliyor. 

ABD'de faaliyette ve hedeflerine politik reform yerine doğrudan eylem yoluyla ulaşmayı amaçlayan özerk eylemci grupları içeren antifaşist bir politik aktivist hareket olan Antifa hareketi, Trump tarafından terör grubu olarak ilan edilmişti.

Trump Suikast Tweet

İngiliz gazeteci Aaronovitch'in 1 Temmuz günü sosyal medya hesabından Trump’a saldırı paylaşımı yaptığı da ortaya çıktı. Aaronovitch şunları yazmıştı:

649 sayfalık yürek burkan soykırım belgesi 649 sayfalık yürek burkan soykırım belgesi

”Biden yönetimi, Trump'a suikast tertiplemeli. Bir ABD Başkan Adayı ilk kez öldürülmeyecek, Trump'ı öldürerek kurtulabiliriz."

Komplo teorisyenleri coştu

Suikast komplo teorisyenlerini de harekete geçirdi. Suikastçinin ateşinden hemen sonra gizli servis ajanlarınca etkisiz hale getirilmesi de özellikle sosyal medyada konuşulan konular arasında en başta geliyor. Hakkında açılan davalarla zorlu bir seçim süreci geçiren Trump’ın suikaste uğramasının Trump’a yarayacağı iddiası da sosyal medyada çok konuşulan konulardan birisi. Yaşanan gariplikler, olayın bireysel mi yoksa örgütlü mü olduğu yönünde soru işaretlerine de neden oldu.

Editör: Haber Merkezi