Afrika Boynuzu olarak adlandırılan bölgenin iki ülkesi Etiyopya ile Somali arasında sıcak çatışmaya dönme riski olan anlaşmazlıkta Türkiye etkin bir diplomasi yürütüyor.

İki ülkeyle de sıcak ilişkileri bulunan Ankara, sorunu çözme konusunda kararlı görünüyor.

Trump'tan Meksika, Kanada ve Çin'e ilave gümrük vergileri Trump'tan Meksika, Kanada ve Çin'e ilave gümrük vergileri

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın öncülük ettiği görüşmelerde henüz tam bir uzlaşıya varılamasa da ilerleme kaydedildiği ifade ediliyor.

Amerika’nın Sesi (Voice of America) ise, iki ülke arasındaki arabulucu rolüyle Türkiye’nin Afrika’daki etkisini arttırdığını aktardı.

VOA’ya konuşan jeopolitik danışman Norman Ricklefs, Etiyopya'nın Afrika’nın en büyük ikinci ülkesi olarak kıyı şeridine erişime ihtiyacı olduğunu belirterek, Etiyopya’nın gelişen bir ekonomisi olduğunu ve bir şekilde bu anlaşmanın yapılması gerektiğini dile getirdi. Ricklefs ancak bu yılın başlarında Somaliland ile yapılan bir önceki anlaşma nedeniyle bunun kolay olmayacağını vurguladı.

En büyük elçilik Somali'de

Öte yandan Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi’nden Doç. Dr. Elem Eyrice-Tepeciklioğlu, Türkiye’nin en büyük büyükelçiliğinin Somali’nin başkenti Mogadişu’da yer aldığına dikkat çekti. Tepeciklioğlu, Etiyopya ile de köklü ilişkiler bulunduğunu ifade etti.

Üç ülkenin üssü bulunuyor

Uluslararası rekabetin arttığı bir ortamda ABD, Çin ve Japon üslerinin bulunduğu Somali’de Türkiye’nin etkinliğinin istikrarını koruyacağı düşünülüyor.

Ricklefs, bölgenin hidrokarbon kaynakları ve tarımsal kaynaklar gibi diğer varlıklarının gelişmediğini söyleyerek, güvenlik ve istikrar olması halinde Türkiye gibi bir ülkenin sağlayabileceği ağlara ve altyapıya Somali’nin ihtiyacının olacağını belirtiyor.