Gündem

ABD askerinin başına çuval geçirmişlerdi! Tutuklanan gençlerin avukatı Karagöz: Karar hukuki değil siyasi

İzmir’de, Amerikan askerinin başına çuval geçiren Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyelerinden 10 kişi "1'den fazla kişiyle 1'den fazla kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" gerekçesiyle tutuklandı. Gençlerin avukatı Samimi Haber’e konuştu.

Abone Ol

Ercan Küçük - Haber Merkezi

ABD’nin en büyük taarruz gemilerinden biri olan USS Wasp’ın İzmir Limanı’na demirlemesi büyük tepki çekti. Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyeleri, 'İsrail'i korumak için' bölgeye gönderilen USS Wasp'ta görevli bir Amerikan askerine çuval geçirdi. Olayla ilgili  10 genç tutuklandı. ABD askerinin başına çuval geçirilmesi ABD’yi panikletti. ABD Ankara Büyükelçiliği’nin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verildi:

“USS Wasp’te görevli ABD’li askeri personelin bugün İzmir’de saldırıya maruz kaldığını ve şu an güvende olduğunu teyit ederiz. Olaya hızlı müdahale etmelerinden ve olayla ilgili soruşturma başlatmalarından dolayı Türk makamlarına teşekkür ederiz.”

Çuval eyleminin ardından hızlıca müdahale eden emniyet güçleri, olayla ilgili olarak 15 kişiyi gözaltına aldı. İzmir Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde gerçekleşen fiziki saldırıya emniyet güçlerimiz derhal müdahale etmiş, olaya karışan 15 şüpheli gözaltına alınmıştır. Olayla ilgili adli tahkikat başlatılmıştır," denildi.

Üç gün içinde karar alınmalı

Gözaltına alınan 15 kişiden 10'u tutuklanma talebiyle sulh ceza hâkimliğine sevk edilirken, diğer 5 kişi için adli kontrol şartı istendi. Gençlerin avukatı Av. Bülent Karagöz Samimi Haber’e konuştu. Karara itiraz ettiklerini belirten Karagöz, üç gün içinde karar verilmesini beklediklerini ifade etti. Karagöz şunları söyledi:

“İtiraz dilekçemizin nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesi sonrası tutuklamaya itiraz dilekçemiz hakkında 3 gün içinde bir inceleme yapılması ve kabul veya ret yönünde bir karar verilmesi gerekiyor. 

Türk kanunlarını uygulayan bir yargıcın bu dosyada tutuklanan tüm gençler hakkında tahliye kararı vermesi gerekir. Beklentimiz bu yönde. Ama tutuklama kararı siyasi bir karar. Hukuki bir karar değil. Bizim açımızdan yok hükmünde bir karar. Hukuk anlamında mücadelemizi vermeye devam ediyoruz.”

“ABD ile uyumlu siyasetin sonuçları”

TGB daha önce ABD askerinin başına altı kere daha çuval geçirmişti. Önceki eylemlerde bir tutuklama yaşanmazken bu eylemde 10 gencin tutuklanmasını yorumlayan Av. Karagöz, hükümeti eleştirdi: 

“2023 Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi Cumhurbaşkanı ve Ak Parti hükümeti ABD ile daha uyumlu bir siyaset izlemeye başladı ve o siyasetin sonuçları olarak değerlendiriyoruz bunu. Pentagon’dan  Amerikan Büyükelçiliği’nden Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamalarda Türk makamlarına işbirliğinden dolayı teşekkür edilmesi de bize bu uyumluluğu gösteriyor.
Hukuki süreç devam ediyor.”