Libya, "düzensiz göç" sorununu çözmek için stratejik iş birliği kurmayı uman 28 Avrupa ülkesi ve Afrika ülkelerinden temsilcilerin katıldığı bir foruma ev sahipliği yapıyor. 

Başkent Tarablus'ta düzenlenen forumun açılışında konuşan Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, " Çöl ve denizi aşarak Avrupa'ya ulaşmayı uman, çoğunluğu Sahra Altı ülkelerden gelen göçmenlere karşı ahlaki bir sorumluluğumuz var" dedi.

Göçmen, gittiği ülke kadar geride bıraktığı ülke için de sorun  

İtalya'ya yaklaşık 186 mil uzaklıktaki Libya, özellikle Sahra Altı Afrika ülkelerinden gelen ve daha iyi bir yaşam arayışıyla Avrupa'ya ulaşmak için Akdeniz'de tehlikeli yolculuklara çıkan göçmenler için önemli bir nokta.
İtalya'ya ulaşan mültecilerin bir kısmı yolculuklarına devam ederek Avrupa'nın diğer ülkelerine ulaşmaya çalışıyor.
Özellikle Lampedusa Adası, geçtiğimiz yıl Kuzey Afrika’dan gelen düzensiz göçmen akınına uğradı. 
Başbakan Giorgia Meloni liderliğindeki sağ koalisyon hükümeti, bu sorunla başa çıkmak amacıyla ülke genelinde geçerli olacak şekilde 6 aylık OHAL ilan etmişti.  
Ancak AB'nin düzensiz göçü engelleme çabalarının artmasıyla birlikte pek çok kişi Libya ve diğer Kuzey Afrika ülkelerinde mahsur kaldı. 
Libya Başbakanı Dibeybe konuşmasının devamında, Libya'nın, Avrupa'nın göçmenleri geri çevirmesi ile göçmenlerin göç etme isteği arasında sıkışmış durumda olduğunu söyledi. 
Sorunun çözümünün, terk edilen ülkelere kalkınma projeleri çağrısında bulunan Dibeybe, "Göç krizini ancak kökeninde, göç ettikleri ülkelerde çözebiliriz" dedi.
Libyalı yetkililer geçen hafta, ülkedeki yabancıların beşte dördünün evraklarının olmadığını ve Avrupa'ya ulaşmayı uman göçmenlere ev sahipliği yapmanın "kabul edilemez" hale geldiğini bildirmişti.

Süper tayfun Yagi Çin'i vurdu! Süper tayfun Yagi Çin'i vurdu!

Aşırı sağcı Meloni: Yasadışı göç, yasal göçün düşmanı 

Forumda konuşan İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ise "insan ticaretinin" sonlandırılması çağrısında bulundu.
Meloni, "ülkelerimizde kimin yaşama hakkına sahip olduğuna veya olmadığına karar veren" "suç örgütlerini" kınayarak, "yasadışı göçün yasal göçün düşmanı olduğunu" söyledi.
İtalya'nın yayınladığı resmi verilere göre bu yılın 1 Ocak-15 Temmuz 2024 tarihi arasında ülkeye giren göçmen sayısı 30.238. Bu sayı 2023 yılı verilerine göre 76.731.  
Kaynak: https://immigrazione.it/rivista/articolo/10255

Editör: Burçin Çelikkol