İslam aleminde ibadetlerin yeri oldukça önemli. Namaz bu ibadetlerin başında yerini alıyor. Özellikle farz namazından sonra kılınan gece namazı oldukça hayırlı. Kuranı Kerim ve hadisi şeriflerde gece namazı olan teheccüd namazı övülmüş ve Müslümanların kılması için teşvik edilmiştir. Bu namaz 4 saatte 8 saat uyku uyumuş gibi dinç bir şekilde kalkmanızı da sağlar. Hatta gece namazı için her şeyden daha hayırlı olduğu söylenir. Peki 40 gün boyunca teheccüd namazı kılmanın fazileti nedir hadi gelin birlikte bakalım.

40 Gün Teheccüd Namazı Kılmanın Fazileti Nedir?

İslam’ın beş şartından ilki olacak kadar önemli bir ibadet olan namaz kılmak, ibadetler arasında en faziletlisi ve en önemlisidir. Ayrıca namaz Kur’an-ı Kerim’de bulunan ayetler, Peygamber Efendimizin buyurmuş olduğu hadisler ve sünnet doğrultusunda ibadetler içerisinde rütbesi en yüksek yani ibadetlerin özü durumundadır. Allah’ın yolunda olmak isteyen her Müslüman kendisine farz kılınmış 5 vakit namazları eksiksiz yerine getirmelidir. Müslümanlara farz kılınmasının yanı sıra namaz kılmak Allah’a yakınlaşmanın, onun huzurunda ona kulluk etmenin en önemli yoludur. Bu yüzden farz namazlarının yanı sıra birçok Müslüman dua etmek, şükretmek ya da Allah’a daha da yakınlaşmak için namaz kılmaktadır. Bu namazlardan biri de teheccüd namazıdır. Teheccüd namazı ile ilgili en çok merak edilen soruların başında ise 40 gün teheccüd namazı kılmanın fazileti nedir sorusu gelmektedir.

40 gün teheccüd namazı farz olmayan namaz çeşitleri arasında en faziletli namaz olarak kabul edilmektedir. Çünkü ne kadar faziletli bir namaz olduğu Kur’an-ı Kerim’de yer alan ayetler, Peygamber Efendimizin buyurmuş olduğu hadis-i şerifler ve sünnet ile de birçok defa belirtilmiştir. Yatsı namazını kıldıktan ve bir süre uyuduktan sonra kılınan, bu yüzden gece namazı olarak da bilinen teheccüd namazı ile ilgili olarak Sahih-i Müslim'de Ebû Hureyre (r.a)’nın rivayetine göre Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuşlardır:

“Farz namazdan sonra en faziletli namaz gece namazıdır. Geceyi iki kısma bölersen son kısmı namaz için en faziletli vakittir. Eğer geceyi üçe bölersen ortası en faziletli vakittir."

40 Gün Teheccüd Namazı Kılmanın Mükâfatı Nedir?

Farz veya vacip olmayan yani bir Müslümana herhangi bir yükümlülüğü olmayan bütün namazlar nafile namaz olarak adlandırılır. Farz olan beş vakit namaz ile birlikte kılınan sünnet namazları, teravih namazları ve şükür namazlarının hepsi nafile namazlardır. Nafile namazlar arasında en faziletlisi olan ise Peygamber Efendimiz tarafından buyrulan hadis-i şerif ile teheccüd yani gece namazıdır. Aynı zamanda teheccüd namazı Kur’an-ı Kerim’de yer alan "Ey Muhammed! Gecenin bir bölümünde uyanıp, sırf sana mahsus fazla bir ibadet olmak üzere, Kur'an'la gece namazı kıl. Rabbinin seni Makam-ı Mahmuda erdireceğini umabilirsin." ( İsra 17,79) ayeti ile de Peygamber Efendimize farz kılınmıştır.

Müslümanlar için en faziletli nafile namazlardan biri olan teheccüd namazını kılmanın mükâfatını anlayabilmek için ise teheccüd namazı ile ilgili hadis-i şeriflere göz atmak gerekir.  Peygamber Efendimiz teheccüd namazı ile ilgili olarak “Geceleyin kılınan iki rekâttık namaz insanoğlu için dünyadan ve dünyada bulunan her şeyden daha yararlıdır. Ümmetime zor gelmese iki rek'at gece namazını üzerlerine farz kılardım." (İmâm-ı Gazâlî) buyurmuşlardır. Tek başına bu hadis-i şerif bile teheccüd namazının ne kadar önemli olduğunun ve mükafatını anlamak için yeterlidir.

Teheccüd Namazı Nasıl Kılınır?

Teheccüd namazı kılarak faziletine ve mükâfatına ulaşmak isteyen Müslümanların en çok merak ettiği sorulardan biri de teheccüd namazı nasıl kılınır sorusudur. Teheccüd namazı kılmak için öncelikle ne zaman kılınması gerektiğini bilmek gerekir. Yatsı namazından sonra bir süre uyuyup uyandıktan sonra kılınan namaz teheccüd namazıdır. Teheccüd namazı iki rekâttan başlayarak 10 rekâta kadar kılınabilir. Her iki rekâtta bir selam verilmesinin daha faziletli olduğu buyrulmuştur.

Teheccüd namazına öncelikle "Niyet ettim Allah rızası için Teheccüd namazı kılmaya" şeklinde niyetlenerek başlanır. Sonrasında ise farz olan namazlarda olduğu gibi namaz kılınmaya devam edilir. İki rekât veya daha fazla kılınabilir ancak çift sayılarda kılınması tavsiye edilmiştir. İki rekâttan fazla kılındığı zaman aralarda namazı bozacak herhangi bir şey yapılmamış ise tekrar niyet etmeye gerek yoktur.

Uyuşturucu tacirlerine iki ayrı "Narkoçelik-17" operasyonu Uyuşturucu tacirlerine iki ayrı "Narkoçelik-17" operasyonu

Teheccüd Namazının Önemi

Kur’an-ı Kerim’de yer alan birçok ayette ve Peygamber Efendimizin buyurduğu birçok hadis-i şerifte teheccüd namazının ne kadar faziletli ve önemli bir nafile namaz olduğu belirtilmiştir. Ayrıca teheccüd namazının Peygamber Efendimize indirilen bir ayet ile farz kılınması ve Peygamber Efendimizin teheccüd namazına teşvik ederek kendisinin de hiç bırakmadığı ibadetlerden biri olması da teheccüd namazının ne kadar önemli olduğunun bir göstergesidir.