Araştırmaya göre, 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması olan açlık sınırı 15 bin 48 lira olarak belirlendi. Sağlıklı beslenme, konut, ulaşım, eğitim, sağlık gibi temel ihtiyaçlar da dahil olmak üzere toplamda yapılması gereken harcamaların ortaya koyduğu yoksulluk sınırı ise 49 bin 19 lira olarak hesaplandı.

Bekar bir çalışanın yaşam maliyeti ise aylık 19 bin 630 lira oldu. Ankara'da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda harcamalarındaki artış oranı bir önceki aya göre yüzde 4,27 olarak gerçekleşti. Son 12 ayda ise değişim oranı yüzde 69,76 oldu. 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı ise yüzde 79,44 olarak belirlendi.

Araştırmada, süt, yoğurt, peynir gibi gıda ürünlerinde çiğ süt fiyatlarının henüz raflara yansıtılmadığı, ancak bazı marketlerde fiyat ayarlaması yapıldığı gözlemlendi.

Borsa günü rekorla bitirdi Borsa günü rekorla bitirdi

Et Fiyatlarında Gene Artış Oldu!

Bu ay, et fiyatlarında genel bir artış yaşandı, özellikle balık fiyatlarında belirgin bir yükseliş gözlendi. Ortalama balık fiyatlarındaki artış 32 lira oldu. En çok tüketilen hamsi kilogram fiyatı ise 120 liraya kadar çıktı. Yumurta fiyatları 20 kuruş arttı. Tavuk fiyatları ise geçen aya göre 5 lira yükselerek kilogram başına 77 lira oldu. Kuru baklagiller grubunda da bir miktar fiyat artışı gözlemlendi, özellikle yeşil mercimek fiyatları önemli ölçüde artarak kilogram başına ortalama 86 liraya yükseldi.

Ortalama Meyve Sebze Kilogram Fiyatı 32 TL!

Bu ay, taze sebze ve meyve grubunda, mevsim şartlarının olumlu ilerlemesi nedeniyle ortalama sebze fiyatlarında kısmi bir artış yaşandı. Özellikle kış mevsiminde tercih edilen lahana, ıspanak, pırasa, brokoli ve kereviz gibi sebzelerin kilogram fiyatlarında 5 ila 10 lira arasında bir artış gözlendi. Taze meyve-sebze grubunda, fiyatı aynı kalan tek ürün patates oldu, ancak diğer meyve fiyatlarında ortalama 3 lira artış görüldü. Elma fiyatlarında ise bir miktar düşüş gözlendi. Ortalama sebze kilogram fiyatı 34,34 lira, ortalama meyve kilogram fiyatı ise 34,25 lira olarak hesaplandı. Toplam 35 üründeki fiyat değişikliği hesaplamasında 25'i sebze ve 10'u meyve olarak dikkate alındı, bu grupların ortalaması 32,53 lira olarak belirlendi.

Ekmek, pirinç, un, makarna, bulgur, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; ekmek fiyatlarında artış yaşandı ve Ankara'da 200 gram ekmek fiyatı 8 lira olarak belirlendi. Bu durum, 4 kişilik bir ailenin sadece ekmek giderinde aylık 105 lira artış yaşadığı anlamına geldi. Tahıllar grubunda ise sınırlı seviyede artış gözlendi, ancak marketlerde ürün çeşitliliğinde azalma tespit edildi.

Temel yağ ürünlerinin bulunduğu grupta; geçen ay fiyatı sabit kalan zeytinyağı, bu ay litre fiyatında ortalama 30 lira artışla en yüksek artışa sahip ürün olarak belirlendi. Zeytinyağı litre fiyatları ortalama 330 lira oldu. Aynı şekilde siyah zeytin fiyatlarında 17 lira artışla ortalama 225 lira, yeşil zeytin ise ortalama 190 lira olarak market raflarında yer aldı. Yağlı tohumlar (ceviz, fındık, yer fıstığı ve ay çekirdeği) kilogram fiyatında yüzde 8 oranında artışla ortalama 339 liradan satıldı.

Son grup içinde yer alan diğer gıda maddelerinden; baharatlarda ortalamada 56 lira ile en yüksek artış görüldü. Ihlamur fiyatlarında kısmi artış yaşandı, pekmezin fiyatında ise 14,50 lira artış tespit edildi. Salça, reçel, bal ve şeker fiyatlarında bazı marketlerde sabit kaldı, ancak bazılarında indirim tespit edildi. Ortalama fiyatlar genel olarak aynı kaldı.