Ercan Çankaya - Haber Merkezi

Türkiye’de inşaat sektöründeki ara eleman sıkıntısıyla ilgili haberler belirli aralıklarla basına düşmeye devam ediyor.

Güncel altın fiyatları ne? Gram, Çeyrek altın fiyatları ne? (16 Eylül 2024) Güncel altın fiyatları ne? Gram, Çeyrek altın fiyatları ne? (16 Eylül 2024)

Basına son yansıyan haberde, Adana'da inşaat sektöründeki eleman sıkıntısının had safhaya ulaştığı söyleniyor; bazı inşaat ustalarının rezervasyonla çalıştığı, maaşların da 70 ile 150 bin lira arasında değiştiği belirtiliyordu.

Samimi Haber olarak basına yansıyan bu haberleri, inşaat alanında faaliyet gösteren işveren ve işçilere sorduk.

Ara eleman sorunu depremler sonrasında arttı

İstanbul İnşaatçılar Derneği Genel Sekreteri Kubilay Salihvatandaş, inşaat sektöründe ara eleman sıkıntısı yaşadıklarını dile getirerek uzmanlaşmış eleman bulma konusunda sorunlarla karşılaştıklarını söyledi.

Ara eleman sorununun Kahramanmaraş depremlerinin etkilediği bölgede inşaat faaliyetlerinin artmasının ve piyasadaki elemanların da burada başlayan inşaatlara yönelmesinin bir neticesi olduğunu dile getiren Salihvatandaş, buna ek olarak Türkiye’deki şirketlerin Avrupa ve Türki cumhuriyetlerde de faaliyet yürüttüğünü, ara eleman sorununu bunun da artırdığını dile getirdi.

Geçtiğimiz günlerdeki rezervasyonla çalışan usta haberine işaret eden Salihvatandaş, ustaların bir inşaatta 3 ay işi olduğu, ancak onu bitirdikten sonra gelebileceği gibi tekliflerle geldiklerini, bunun da usta azlığının bir sonucu olduğunu dile getirdi.

Okullar yeterli ara eleman sağlayamıyor

Ara eleman sorununun sebebinin çok sayıda üniversite açılması ve gençlerin üniversiteye yönelmesi olduğunu dile getiren Salihvatandaş, inşaat alanındaki meslek okullarının da ara eleman ihtiyacını karşılayamadığını ifade etti.

Bazı ara elemanların mühendislerden fazla maaş alır duruma geldiğini belirten Salihvatandaş, “ara eleman ihtiyacı yabancı işçi çalıştırarak çözülmeye çalışılıyor mu” sorumuza küçük şirketlerde bunun olabileceğini, ama büyük şirketlerin sigortasız ve iş güvenliği uzmanı olmaksızın işçi çalıştırmadığını söyledi.

Sorunun çözülebilmesi için ihtisaslaşmış meslek liseleri ve meslek okulu sayısının artırılması gerektiğine işaret eden Salihvatandaş, yurt dışından eleman getirilmesine de sıcak bakılabileceğini söyledi.

Ustaların maaşı fazla olsa da diğer elemanlar asgari ücretle çalıştırılıyor

Konuyla ilgili görüş aldığımız, 10 yılı aşkın bir süredir TOKİ inşaatları da dahil olmak üzere farklı şantiyelerde görev alan bir elektrik mühendisiyse kendi alanı olan inşaat elektriğinde eleman sıkıntısı yaşandığını belirtti.

Bu alanda çalışacak usta bulmakta deprem sonrası süreçte zorlanmaya başladıklarını belirten elektrik mühendisi, sektörde ustalar dışındaki “vasıfsız elemanların” asgari ücretle çalıştırıldığını, usta yetişmemesinin sebeplerinden birinin de ücretlerin azlığından dolayı gençlerin alana girmemesi olduğunu söyledi.

Öte yandan usta sorununun da artmaya devam ettiğine işaret eden mühendis, alanında uzmanlaşmış ustaların üstleri olan mühendislerin 3 katı kadar maaş alabildiğini dile getirdi.

Kendi çalıştığı inşaatlarda bu sorunun göçmen işçi çalıştırılarak çözülmeye çalışıldığını belirten mühendis, “büyük şirketlerin şantiyelerinde çalışan göçmen işçi var mı” sorumuza kendi gözlemlerinin var olduğu yönünde olduğu, daha da artacağı yanıtını verdi. 

Editör: Ercan Çankaya