Mendi, İzmir’de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki (TSK) uzun kariyeri boyunca gösterdiği üstün hizmet ve cesaretle tanınan Mendi, Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası, Başarı Madalyası ve Üstün Hizmet Madalyası gibi önemli ödüllere layık görülmüştü.

Darbe girişiminin hedefindeydi

15 Temmuz gecesi FETÖ mensuplarının gerçekleştirdiği darbe girişimi sırasında dönemin Jandarma Genel Komutanı olan Galip Mendi, Konya Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Timurcan Ermiş tarafından rehin alındı. Mendi, Gazi Orduevi’nden çıkışında darbeci askerler tarafından kaçırılarak Akıncı Üssü’ne götürüldü. Yaşanan bu olay, darbe girişimine ilişkin yürütülen Akıncı Üssü davasının önemli kanıtları arasında yer aldı.

Kaçırılmasının ardından kurtarılan Mendi, iki gün sonra strese bağlı sağlık sorunları nedeniyle GATA’da tedavi altına alındı. Ağustos 2016’daki Yüksek Askerî Şura kararlarıyla, yaş haddinden dolayı emekli edildi.

Erdoğan'dan 'Filistin' mesajı Erdoğan'dan 'Filistin' mesajı

Galip Mendi kimdir?

1951 yılında Ankara’da doğan Orgeneral Galip Mendi, 1970 yılında Kara Harp Okulu’ndan mezun oldu. Uzun ve başarılı askeri kariyeri boyunca çeşitli komutanlık görevlerinde bulundu. Özel Kuvvetler Komutan Yardımcılığı, 2. Ordu Komutanlığı ve Ege Ordusu Komutanlığı gibi kritik görevlerde yer aldıktan sonra, 2015 yılında Jandarma Genel Komutanı olarak atanmıştı.

Orgeneral Mendi, evli ve iki çocuk babasıydı.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin önemli komutanlarından biri olan Galip Mendi, gerek görev süresi boyunca gerekse darbe girişimi sırasında sergilediği duruşla Türk milletinin hafızasında yer etti.

Editör: Elif Erbay