Yıllar önce gelen düzenleme ile kabul edilen zorunlu lise eğitiminin kaldırılması gündeme taşındı.
Sanayi ve hizmet sektöründe yetişmiş kalifiye eleman eksikliğinin zirve yapması, tartışmaları şiddetlendirdi.
BAKAN İŞARET VERMİŞTİ
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir yayında eğitim-öğretimde gidilecek köklü bir değişikliği hakkında şu sözlere yer vermişti:
"Zorunlu eğitimin çok olduğunu, yakında bunun tartışmaya açılacağını ben de tahmin ediyorum. Bu kadar uzun bir süre standart bir eğitime çocukları tabi tutmak doğru olmayabilir”
ÇALIŞTAY RAPORU MESLEKİ YÖNLENDİRMEYI VURGULADI
Bakanın ifadelerinin ardından Enderun Özgün Eğitimciler Derneği, Maarif Platformu ve Medeniyet Enstitüsü 'Türk Eğitim Sistemi ve Zorunlu Eğitimin Yansımaları' konulu çalıştay düzenledi.
Çalıştayda zorunlu eğitimin gereksiz uzun olduğu ve mesleki yönlendirmenin erken başlaması gerektiğini aktaran raporda şu ifadeler yer aldı:
- Lise ve üniversitelerimiz her öğrencinin kolaylıkla mezun olduğu yapı ve anlayıştan kurtarılmalı.
- Zorunlu eğitim süresi düşürülmeli, branşlaşma yani yönlendirme erkene çekilmeli, sınıf geçme yönetmeliği yeniden gözden geçirmeli ve bitirme sınavları geri gelmeli.
- Zorunlu lise eğitimi algı noktasında zorunlu bir üniversite eğitimini doğurduğu için üniversite öğrencisi olmak işsizliğin yeni adı olmuştur.
- Üniversite çağına gelen bir çocuğun artık sanayinin en büyük ihtiyacı olan iş alışkanlıklarına ve mesleki becerilere sahip nitelikli eleman olma ihtimali kalmamıştır.