Zabıta, toplumun huzur ve güvenlik içinde yaşaması için 24 saat görev başındadır. Her gün yiyebileceğimiz güvenli ekmekleri bizim için kontrol ediyor, nasıl ve nerede yapıldığını, sağlıklı koşullarda yapılıp yapılmadığını bilmiyoruz. Eğer yediğiniz ekmek veya fırın ile ilgili bir sağlık sorunu olduğunu düşünüyorsanız, şikâyet edeceğiniz yer belediye ve zabıta memurlarıdır.

Zabıta Ne Demektir?

Zabıta, yerel yönetimler için çalışan, kamu düzenini ve halk sağlığını koruyan kişilerdir. Zabıta memurları, kamu düzenini sağlamak amacıyla görevleri sırasında jandarma veya polis gibi silahları taşımayacaktır. Zabıta okulların önünde ve sokaklarda sokak satıcılarını kontrol ediyor. Kapınızın önünde rahatsız olduğunuzda, market veya marketten alışveriş yaparken haksızlığa uğradığınızda, komşularınız yüksek sesle müzikle sizi böldüğünde veya binanızın önündeki halıyı temizlemeye çalıştıklarında, tek ünite sizsiniz. Şikâyet edebilir ve kamu düzenini koruyabilir Belediye Asayiş Bürosudur. Zabıta, fazla mesai saatlerinde en fazla çalışan memur olmakla birlikte, yoğun talep görmektedir.

[caption id="attachment_74564" align="alignnone" width="1024"]Zabıta Olmak, Nasıl Zabıta Olunur?  Zabıta Olmak, Nasıl Zabıta Olunur? [/caption]

Zabıta Olma Süreci

Hepimizin bildiği gibi ülkemizde memur alımı için KPSS sınavı düzenleniyor ve bu sınavdan alacağınız puanla Zabıta memuru olarak atanmak da gerekiyor. Zabıta alımı yapmayı planlayan belediye, bu ilde Zabıta memuru alımını Milli Personel Başkanlığı'nın internet sitesi aracılığıyla duyurur. İlk olarak zabıta kadrosuna atanmak isteyenler KPSS puanlarına göre seçilerek sıralanıyor ve mülakata alınacak adayların 5 katı kadar aday almaları isteniyor.

Emine Erdoğan bitkisel ilaçlar toplantısında konuştu Emine Erdoğan bitkisel ilaçlar toplantısında konuştu

Sözlü mülakatta adayın mülakattan en az 70 puan alması gerekmektedir. Genelde KPSS' den en az 70 puan istenmektedir ancak bu puanlar şehre göre değişiklik gösterebilir. Adayın puanı, %50 KPSS puanı ve %50 mülakat puanı toplanarak belirlenir. Puanlar sıralanır ve başarılı adaylar Zabıta memuru olarak listelenmeye hak kazanır.

Unutmamanız gereken bir şey daha var; KPSS puanınızın yüksek olması elbette zirveye çıkmanız için önemli. Ancak puanları birbirine yakın olan adaylar olabilir. Bu nedenle görüşme sırasında şehre verebileceğiniz veya rapor edebileceğiniz referanslar da önemlidir. Yani başvuran adayların tavsiye mektupları da önemlidir.