22 Ekim’de Washington ve California eyaletleri arasındaki uçuşta 44 yaşındaki Joseph David Emerson isimli pilot, uçağın motorlarını bozmaya çalıştı ancak başarısız oldu. Olaydan sonra şüpheli etkisiz hale getirilerek içinde 80 yolcunun bulunduğu uçak Oregon eyaletinin Portland kentine indirildi.

BBC’nin aktardığına göre hava kontrol kulesiyle yapılan konuşmada pilot olayı şu şekilde anlattı: “Motorları durdurmak isteyen kişiyi yakaladık. Şu anda arka tarafta ve seslere bakılırsa başka bir problem çıkarıyor gibi durmuyor. Sanırım etkisiz hale getirildi.”

Ekran görüntüsü 2023-10-24 112305

Pilot inişle birlikte polisin uçağa girmesini de istedi. Alaska Havayolları’ndan yapılan açıklamada, “Mürettebatın olaya profesyonel müdahalesine müteşekkiriz. Aynı şekilde yolcuların da olay süresince sakin olmasına minnettarız” dendi.

Havayolu şirketi, Emerson’un bu uçuşta görevde olmadığını; buna karşın kokpitte seyahat ettiğini doğruladı. Emerson, kaptan pilot ve yardımcısının arkasında oturuyordu.

DEPRESYONDAYMIŞ

Olay FBI ve Portland polisi tarafından soruşturuluyor. Soruşturma süresince tutuklu kalacak pilotun 83 kez cinayet girişiminde bulunmakla suçlanacağı bildirildi.

ABD Federal Havacılık Kurumu, yaşanan olayın dünyadaki mevcut gelişmelerle hiçbir ilişkisi olmadığını açıkladı. 2015 yılında Lufthansa Hava Yolları’na ait bir uçak Fransa Alpleri üzerinden geçtiği sırada pilot tarafından bilerek düşürülmüştü. 150 kişinin öldüğü o olayda yardımcı pilot Andreas Lubitz’in geçmişte depresyon tedavisi gördüğü ortaya çıkmıştı.

Ekran görüntüsü 2023-10-24 112329