Eğitim

YÖK'ten yeni plan! Açık öğretimde radikal değişim

Açık öğretim, artık örgün üniversitenin alternatifi olmaktan çıkacak ve böylece daha çok "hayat boyu öğrenme" çerçevesinde şekillenecek. Yükseköğretim içindeki payı ise yüzde 20'lere indirilmesi planlanıyor.

Abone Ol

Türkiye'de yükseköğretime erişimi artırmak amacıyla geliştirilen açık öğretim sistemi, birçok insan tarafından talep edilir hale geldi. Özellikle 1980'lerden sonra program çeşitliliği ve öğretim yöntemleri açısından açık öğretim genişletilmişti. Bu sistem, yükseköğretimdeki payını yüzde 50'yi aşarak örgün eğitime güçlü bir alternatif haline gelmesi endişelere neden oldu. Ancak 2020'de yapılan düzenlemeyle, üst üste dört dönem boyunca kaydını yenilemeyen yaklaşık 2 milyon açık öğretim öğrencisinin kaydı iptal edildi. Bunun üzerine 2021'de açık öğretimin yükseköğretimdeki payı yüzde 54'ten yüzde 41'e kadar düştüğü görüldü. Ayrıca 2024 yılında, Yükseköğretim Kurulu (YÖK), "sınavsız ikinci üniversite" kapsamındaki 5 bölüm için yaş sınırı getirme kararı aldı.

HAYAT BOYU ÖĞRENME VURGUSU

Türkiye'deki açık öğretim sistemi, OECD ülkelerinin ortalamalarının oldukça üzerinde. Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, YÖK, açık öğretimi hayat boyu öğrenme hedefi doğrultusunda yeniden şekillendirecek. Yükseköğretimdeki payını yüzde 20'lere çekmeyi hedefliyor. Bunun için kısa, orta ve uzun vadeli politikalar üzerine çalışıyor.

DÜZENLEMELERE BAŞLADI

YÖK, "2030’a Doğru Yükseköğretim Vizyonu Toplantısı"nda açık öğretim fakülteleriyle ilgili düzenlemeler hazırladıklarını açıkladı. YÖK Başkanı Erol Özvar, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:  “Açık öğretim fakültelerini, çalışanlar, üniversiteye devam edemeyenler ve becerilerini geliştirmek isteyenler için yeniden tasarlıyoruz. Kontenjanlar ve program yelpazesi, büyük ölçüde hayat boyu öğrenme çerçevesinde şekillenecek.”

AMAÇ EKSİKLİKLERİ TAMAMLAMAK

Öte yandan açık öğretim öğrencilerinin de profilleri gittikçe değişiyor.  YÖK Başkanı Özvar, açık öğretimi örgün eğitimin alternatifi olmasından ziyade tamamlayıcısı olarak gördüklerini belirtti. Özvar, özellikle yetişkinlerin hayat boyu öğrenme kapsamında beceri açıklarını kapatmaya yönelik eğitim modeline önemli katkılar sunduklarını ifade etti.

YÜZDE 70’İ İKİNCİ ÜNİVERSİTE

Son yıllarda öğretim öğrencilerinin profillerinin değiştiğini belirten Özvar, “Bugün 3 milyona yaklaşan açık öğretim öğrencilerinin yüzde 70’i, ikinci üniversite kapsamında eğitim alıyor. Bu da açık öğretimin hayat boyu öğrenme misyonunun giderek daha fazla ön plana çıktığını gösteriyor” dedi.