Orhan Veli’nin 'İlham Perisi Bella' belgeselinin yanı sıra 'Hesap Günü', 'Aptallık Rekoru', 'Ölüm Oyunu' gibi filmlerde imzası bulunan Yeşilçam’ın ünlü oyuncusu Yıldırım Yanılmaz vefat etti.
Yeşilçam'ın sinema emekçilerinden yönetmen ve oyuncu Yıldırım Yanılmaz’ın vefatını arkadaşı, sihirbaz Ferdinand Haralanbidu şu sözlerle duyurdu:
“Tiyatro ve sinema oyuncusu, yönetmen, yapımcı, güzel insan Yıldırım Yanılmaz hoca Balıkesir huzur ve bakım evinde vefat etti. Üzücü haberi biraz önce oradaki yetkililer beni arayarak verdi. Üzüntüm sonsuz… İyi ki onu bir hafta önce ziyaret etmiştim. Onunla son görüşmemiz olmuş. Allah’tan rahmet diliyorum. Mekânın cennet olsun. Nur içinde yat hocam… Allah sevenlerine, dostlarına sabır versin… Hocam seni unutmayacağım…”
Yıldırım Yanılmaz kimdir?
18 Ocak 1946 Zonguldak doğumlu olan Yıldırım Yanılmaz, okula başlamadan önce müzik ve sinemayla tanıştı. Konservatuar yıllarında geleneksel tiyatronun son temsilcisi İsmail Dümnüllü'den geleneksel tiyatroyla ilgili çok şey öğrendi. Bu tiyatro türünün öğreticisi ve uygulayıcısı oldu. Oldukça zengin bir kaynağa ve repertuara sahip olan Yıldırım Yanılmaz; ortaoyunu - tulûat oyun - meddah ve Karagöz-Hacivat türünün kaynak kişilerindendir.
GEN-AR, Küçük Komedi Tiyatrosu, Köşebaşı ve Koca Mustafa Paşa Çevre Tiyatrosu gibi bazı özel tiyatrolarda uzun yıllar oyuncu, yönetici, yönetmen, yapımcı olarak çalışan Yanılmaz; müzikal oyunlar, operet ve çeşitli dramalar sahneye koydu. Tiyatro ve sinemayı bir arada yürütebilen ender kişilerden olan Yıldırım Yanılmaz, ayrıca ülkemiz sınırları içinde konuşulan yöresel ve ulusal lehçeleri, metodik bir sisteme getirerek çabuk ve kesin olarak öğretilmesine olanak sağladı.
1969 yılında Halit Refiğ'in yönettiği "Bir Türk'e Gönül Verdim" filminde; yönetmen yardımcısı olarak sinemaya profesyonel olarak giriş yaptı. Çeşitli yönetmenlerin yanında yardımcı yönetmenlik olarak çalıştıktan sonra tiyatro alanında da başarılı yapıtlara imzasını atan Yanılmaz; Aşk Trafiği, Aptallık Rekoru, Armut Dibine Düşer (Eski Çamlar Bardak Oldu), Telefonla Oyun Olmaz, İtirazım Var, Ispanaklı Safinaz, Tencere Dibin Kara gibi operet ve müzikal oyunları yönetti.
Yıldırım Yanılmaz, 1992-1993 sezonunda, Ankara Devlet Opera ve Balesi'nde; Cemal Reşit REY- Ekrem Reşit REY kardeşlerin ünlü klasiği "Alabanda" Operet-Revü'sünü sahneye koyarak, kariyerini üst noktalara taşıdı. 1986’da çektiği "Düğüm" adlı filmle yönetmenliğe başlayan Yanılmaz, sonraları Heykel, Sıfır Nokta, Su Gibi Berrak, Kahkaha Marketi, Ölüm Oyunu, Alnı Açık İki Kişi, Aptallık Rekoru, Kılıbıklar, Yeşeren Asma, Batmayan Güneş, İhsaniye-Karasu gibi filmleri gerçekleştirerek dikkat çekti.
1999’da bir kola firması için hazırladığı beşer dakikalık 30 bölümlük Karagöz-Hacivad projesi TGRT, KANAL 7 ve tüm Türkiye bölgesel ve özel televizyonlarında gösterilmiştir. Uzun yıllar çeşitli okullarda Tiyatro ve Sinema Oyunculuğu eğitmenliği yapan Yanılmaz, sinema ve tiyatro alanında, zaman zaman düzenlediği kurslarla da her iki sektöre eleman yetiştirmiştir.
Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde (MSM) öğretim görevliliği de yapan Yanılmaz, MSM Konservatuarı'nda Tiyatro ve Sinema Oyunculuğu dersleri verdi. Direklerarası Kabare Tiyatrosu'nun sahibi olan Yıldırım Yanılmaz, gelen istekler doğrultusunda geleneksel ve kabare türünün örneklerini Türkiye sınırları içinde talebin olduğu her yerde sergilemekteydi.