Türk sinemasının unutulmaz isimlerinin memleketlerini sizler için araştırdık. İşte Yeşilçam'ın yıldız isimlerinin memleketleri...

Kartal Tibet - Ankara

Kartal Tibet aslen Ankaralıdır. 27 Mart 1939'da Ankara'da doğdu. Babası öğretmen, annesi ev hanımıydı. Tibet, Ankara Atatürk Lisesi'ni bitirdikten sonra Ankara Devlet Konservatuvarı'na girdi. Tiyatro bölümünden 1961 yılında mezun oldu. Tibet, sinemaya 1962 yılında başladı. İlk filmi "Yaban Güzeli" idi. Bu filmde başrol oynadı. Tibet, 1960'lı ve 1970'li yıllarda birçok popüler filmde rol aldı. Bunlardan bazıları "Malkoçoğlu", "Karaoğlan", "Tarkan" ve "Battal Gazi"dir. 

Kartal Tibet kimdir, nereli?

Meral Zeren - Diyarbakır

Meral Zeren'in Diyarbakırlı bir ailenin kızı olduğu biliniyor. 13 yaşındayken sahnelere çıkıp şarkıcılık yapmaya başladı. 1970'li ve 1980'li yıllarda birçok popüler filmde rol aldı. En bilinen filmleri arasında "Salako", "Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor", "Neşeli Günler" ve "Mavi Mavi" yer alıyor.

Bu ünlü isimlerin kardeş olduğunu biliyor muydunuz? Bu ünlü isimlerin kardeş olduğunu biliyor muydunuz?

Meral Zeren kimdir, nereli?

Erol Taş - Erzurum

Erol Taş Erzurumludur. 28 Şubat 1926'da Erzurum'da doğdu. Babası Hamza Bey'in ölümü üzerine annesi Nefise Hanım ile birlikte İstanbul'a taşındı. Erol Taş, Türk sinemasının en tanınmış "kötü adam" karakterlerinden biridir. 200'den fazla filmde rol almıştır. 8 Kasım 1998'de İstanbul'da vefat etti.

Erol Taş kimdir, nereli?

Kemal Sunal - Malatya

Kemal Sunal aslen Malatyalıdır. 11 Kasım 1944 tarihinde İstanbul'un Fatih ilçesindeki Küçükpazar semtinde Malatyalı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası Mustafa Sunal, annesi Saime Sunal'dır.

Kemal Sunal kimdir, nereli?

Yadigar Ejder - Sivas

Yadigar Ejder, 5 Ekim 1951 tarihinde Sivas'ta doğdu. Asıl adı Adnan Ayberk'tir. Yadigar Ejder'in sinemada kullanmak için, 29 Nisan 1959 tarihinde Sivas'ta henüz 29 yaşındayken öldürülmüş olan meşhur Sivaslı kabadayı Yadigar Aykut'un adını (aynı mahallede oturduğundan dolayı çocukluğundan hatırladığı için) kendisine seçtiği Sivas ahalisi tarafından söylenmektedir. Yadigar Ejder, 1967 yılında İstanbul'a geldi ve Yeşilçam'da figüran olarak sinemaya başladı. 200'den fazla filmde rol aldı. 4 Mart 1991 tarihinde İstanbul'da vefat etti.

Güzelliği hala konuşulan Yeşilçam oyuncusu! Güzelliği hala konuşulan Yeşilçam oyuncusu!

Yadigar Ejedr kimdir, nereli?

Oya Aydoğan - Erzincan

Oya Aydoğan Erzincanlıdır. 10 Şubat 1957'de Erzincan'da doğdu. 8 yaşına kadar ailesi ile birlikte İstanbul'un Beyoğlu semtinde yaşadı. Oya Aydoğan, Türk sinemasının en önemli ve en sevilen oyuncularından biridir. 1970'li yıllardan itibaren birçok popüler filmde rol aldı. 15 Mayıs 2016'da İstanbul'da vefat etti.

Oya Aydoğan kimdir, nereli?

İhsan Yüce - Elazığ

İhsan Yüce, 23 Ocak 1929'da Elazığ'da doğan Türk sinema ve tiyatro oyuncusu, senarist, yönetmen ve şairdir. 125'ten fazla filmde rol aldı. , resim ve heykel çalışmaları da var. Şiirlerinin çoğu basılmadı; en ünlü şiiri "Ekmek, Şarap, Sen ve Ben"dir. 15 Mayıs 1991'de Üsküdar'daki evinde kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Yüce, en çok sert ve kabadayı rolleriyle tanınır. "Malkoçoğlu", "Karaoğlan", "Tarkan" ve "Battal Gazi" gibi filmlerde rol almıştır. 

İhsan Yüce kimdir, nereli?

Ayhan Işık - İzmir

Ayhan Işık İzmirlidir. 5 Mayıs 1929'da İzmir'in Konak ilçesi Karataş semtinde doğdu. Işık, küçük yaşlarda babasını kaybettikten sonra İstanbul'a taşındı. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'nden mezun oldu. Sinemaya 1953 yılında başladı ve kısa sürede Yeşilçam'ın en popüler oyuncularından biri oldu. Yakışıklılığı, karizması ve oyunculuk yeteneğiyle birçok hayran kazandı. En bilinen filmleri arasında "Vesikalı Yarim", "Kardeş Kavgası", "Acı Hayat" ve "Yaban" yer alıyor.16 Haziran 1979'da İstanbul'da vefat etti. Ayhan Işık, Türk sinemasının en önemli ve en sevilen oyuncularından biri olarak kabul edilir. "Taçsız Kral" lakabıyla da bilinir.

Ayhan Işık kimdir, nereli?

Cüneyt Arkın - Eskişehir

Cüneyt Arkın, 7 Eylül 1937 tarihinde Eskişehir'in Karaçay köyünde doğmuştur. Asıl adı Fahrettin Cüreklibatır'dır. Cüneyt Arkın, Türk sinemasının en önemli ve en sevilen oyuncularından biridir. 1960'lı yıllardan itibaren birçok popüler filmde rol aldı. Batılı filmlerdeki kahramanlara benzer bir figür yaratarak Türk sinemasında "maço" karakterin öncülerinden biri oldu. En bilinen filmleri arasında "Malkoçoğlu", "Kara Murat", "Battal Gazi" ve "Kapıcılar Kralı" yer alıyor. 28 Haziran 2022'de İstanbul'da vefat etti. Cüneyt Arkın, Türk sinemasının en önemli ve en unutulmaz figürlerinden biri olarak kabul edilir.

Cüneyt Arkın kimdir, nereli?

Kadir İnanır - Ordu

Kadir İnanır, 15 Nisan 1949'da Ordu'nun Fatsa ilçesinde doğdu. İnanır, ilkokul ve ortaokul eğitimini Fatsa'da tamamladı. Daha sonra İstanbul'a taşındı ve İstanbul Haydarpaşa Lisesi'nden mezun oldu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon Bölümü'nü bitirdi. Sinemaya 1967 yılında başladı ve kısa sürede Yeşilçam'ın en popüler oyuncularından biri oldu. Yakışıklılığı, karizması ve oyunculuk yeteneğiyle birçok hayran kazandı.En bilinen filmleri arasında "Elveda Dostum", "Acı Hayat", "Düşman", "Salak Bacanak" ve "Kurtlar Vadisi" yer alıyor.

Kadir İnanır kimdir, nereli?

Türkan Şoray - İstanbul

Türkan Şoray, 28 Haziran 1945'te İstanbul'da doğdu. Türk sinemasının en önemli ve en sevilen oyuncularından biridir. 1960'lı yıllardan itibaren birçok popüler filmde rol aldı. Güzelliği, oyunculuk yeteneği ve güçlü kadın figürlerini canlandırmasıyla birçok hayran kazandı. En bilinen filmleri arasında "Mavi Mavi", "Vesikalı Yarim", "Selvi Boylum Al Yazmalım", "Hayallerim, Aşkım ve Sen" ve "Bir Aşk Uğruna" yer alıyor.

Türkan Şoray kimdir, nereli?

Fatma Girik - İstanbul

Depresyondan çıkmak için 14 adım Depresyondan çıkmak için 14 adım

Fatma Girik, 12 Aralık 1942'de İstanbul'da doğdu. Türk sinemasının en önemli ve en sevilen oyuncularından biridir. 1950'li yıllardan itibaren birçok popüler filmde rol aldı. Güzelliği, oyunculuk yeteneği ve özellikle canlandırdığı güçlü ve bağımsız kadın figürleriyle birçok hayran kazandı. En bilinen filmleri arasında "Leke", "Yalnızlar", "Kibar Feyzo", "Fatma Bacı" ve "Hababam Sınıfı" yer alıyor.

Perran Kutman'ın Yeşilçam yıldızı eşi! Perran Kutman'ın Yeşilçam yıldızı eşi!

Fatma Girik kimdir, nereli?

Adile Naşit - İstanbul

Adile Naşit, 17 Haziran 1930'da İstanbul'da doğmuştur. Kendisi bir tiyatrocu ailenin çocuğudur. Babası ünlü komedyen Komik-i Şehir Naşit, annesi ise tiyatro oyuncusu Amelya Hanım'dır. Anne tarafından Ermeni, baba tarafından Rum kökenlidir. Adile Naşit, 14 yaşında İstanbul Şehir Tiyatroları Çocuk Tiyatrosu'na girerek tiyatro hayatına başladı. Daha sonra birçok tiyatro oyununda rol aldı. Sinemaya 1947 yılında "Yara" filmiyle adım attı. 1970'li yıllardan itibaren birçok filmde rol aldı ve özellikle anne rolleriyle hafızalara kazındı. En bilinen filmleri arasında "Hababam Sınıfı", "Mavi Mavi", "Salak Bacanak" ve "Neşeli Günler" yer alıyor. 11 Aralık 1987'de İstanbul'da vefat etti.

Adile Naşit kimdir, nereli?

Gülşen Bubikoğlu - Kütahya

Gülşen Bubikoğlu, 5 Aralık 1954'te İstanbul'da doğdu. Babası Çerkes, annesi ise Arnavut kökenlidir. Bubikoğlu, liseyi bitirdikten sonra L.C.C. Kültür Merkezi'nde bir yıl boyunca lisan, mankenlik ve dans eğitimi aldı. 1973 yılında Ses Dergisi'nin açtığı yarışmada Necla Nazır'ın ardından ikinci oldu ve sinemayla tanıştı.

Gülşen Bubikoğlu kimdir, nereli?

Şener Şen - Adana

Şener Şen, 26 Aralık 1941'de Adana'da doğmuştur. Babası Ali Şen, tiyatro oyuncusu ve marangozdu. Annesi Ayşe Hanım ise ev hanımıydı. Şener Şen, ilkokul ve ortaokulu Adana'da tamamladı. Daha sonra İstanbul'a taşındı ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde tiyatro bölümünü okudu. Şener Şen, 1964 yılında İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda sahneye çıkarak tiyatro hayatına başladı. 1970'li yıllardan itibaren birçok filmde rol aldı ve özellikle komedi filmleriyle hafızalara kazındı. En bilinen filmleri arasında "Hababam Sınıfı", "Mavi Mavi", "Salak Bacanak", "Adile Sultan" ve "Neredesin Firuze" yer alıyor. Şener Şen, Türk sinemasının en önemli ve en sevilen oyuncularından biri olarak kabul edilir. "Hababam Sınıfı" filmindeki Badi Ekrem rolüyle hafızalara kazınmıştır.

Şener Şen kimdir, nereli?

Filiz Akın - Ankara

Filiz Akın, 2 Ocak 1943'te Ankara'da doğmuştur. Asıl adı Suna Akın'dır. Babası Afyonlu bir hakim, annesi ise Ankaralı bir terzidir. Annesi baba tarafından Arnavut, babası ise anne tarafından Çerkes kökenlidir. Filiz Akın, ilkokul ve ortaokulu Ankara'da tamamladı. Daha sonra Ankara Koleji'nden lise diploması aldı. Lise yıllarında resim ve kompozisyon alanında çeşitli ödüller kazandı. Filiz Akın, 1961 yılında Ses Dergisi'nin açtığı bir yarışmada birinci oldu ve sinemaya adım attı. En bilinen filmleri arasında "Mavi Mavi", "Vesikalı Yarim", "Selvi Boylum Al Yazmalım", "Hayallerim, Aşkım ve Sen" ve "Bir Aşk Uğruna" yer alıyor. Filiz Akın, Türk sinemasının en önemli ve en sevilen oyuncularından biri olarak kabul edilir. "Yeşilçam'ın Dört Yapraklı Yoncası" olarak da bilinir.

Filiz Akın kimdir, nereli?