Gündem

Yerli ve milli sosyal medya: Başarı için kamu desteği şart

Instagram'ın Hamas lideri İsmail Haniye’yle ilgili paylaşımlara sansür uygulamasının ardından erişime kapatılması yerli ve milli sosyal medya uygulamalarını yeniden gündeme getirdi.

Abone Ol

Ercan Küçük - Haber Merkezi

Instagram, WhatsApp gibi küresel sosyal medyada devlerinin sansür ya da veri kullanımı gibi konularda tepki çektiklerinde akla ilk gelen konu yerli ve milli sosyal medya uygulamaları geliyor. Dönem dönem bazı uygulamalar kullanılmaya başlansa da istenen başarı sağlanamadı. 

Yerli şirketlerin kurdukları sosyal medya uygulamaları neden büyüyemiyor? Neden küresel uygulamalara rakip olamıyor? Bilişim Uzmanı Adem Taşkaya, kullanıcıların FETÖ kumpasları döneminden itibaren Türk yazılımlarına güvenmediğini vurguladı. İHA-SİHA da dahi insanların siyasi saiklerle değerlendirme yaptığını belirtip siyasi cepheleşmeye dikkat çeken Taşkaya şunları söyledi: 

İnsanlar hiçbir şekilde Türk yazılımlarına güvenmiyor. Yıllarca insanları devlet eyliyle dinlediler. Darbe girişiminden sonra BTK bazı Hosting firmalarından şifreleri mahkeme kararları olmadan alabiliyordu. Böyle bir durumda insanlar milli yazılım kullanır mı? Kullanmaz. Avrupa kendi güvenliği için dinliyor, Türkiye’de ise şantaj için dinliyorlar. Bunu FETÖ döneminde gördük.”

Adem Taşkaya

“Alışkanlıkları yenmek zor”

Taşkaya, alışkanlıkları kırmanın da zor olduğunu belirtti. Türkiye’nin bilişim alanında tamamen dışa bağımlı olduğuna dikkat çeken Taşkaya şunları söyledi:

Twitter’a rakip olarak Facebook Threads’i geliştirdi. Ancak Threads de tutmadı. İnsanlar alışkanlıklarından vazgeçmiyor. İnsanların ihtiyaçlarını değiştirmek çok zor. Örneğin 50 yaş üstü Facebook kullanır. 

Bir Google’ın Yandex’in olsaydı kara paradan uyuşturucudan tut her türlü istihbari faaliyeti takip edebilme etkinliğin olurdu. Bilişim konularında Türkiye hiçbir şey yapamıyor. Tamamen bağımlısın. İsrail savunma sanayinde bilişim teknolojilerinde neden bu kadar güçlü? Çünkü orada devlet siyasi düşüncesine bakmadan herkesi teşvik ediyor. Maalesef bu iklim Türkiye’de oturmadı.”

Taşkaya, kamu kurumlarının yerli milli uygulamalarına yönlendirme yapması gerektiğini söyledi:

“Devlet bunu çok rahatlıkla yapabilir. Kamu kurumlarına bu platformu kullanacaksınız diyecek herkes onu kullanmak zorunda kalır. Bunu ancak devlet bürokrasisi içerisinde yapabilirsin. Bunlar denendi.”

Arif Ünver

Obama-Twitter örneği

Türkiye’nin ilk yerli uygulamalarından olan Yazbee’nin kurucusu Arif Ünver de başarı için kamunun desteğinin şart olduğunu vurguladı. Twitter’ın yükselişinde ABD Başkanlarından Obama dönemini hatırlatan Ünver şunları söyledi:

“Çok basit. Bu işte kamuoyunun önünde şikayet edenler gelip onu kullanacaklar bu kadar basit. Twitter’ın nasıl doğduğunu anlarsanız bizde de nasıl olacağını anlarsınız. Obama geldi seçim kampanyasını Twitter’dan yaptı, Twitter doğdu. Bu kadar basit. İş biraz kamu kurumlarına ve siyasi partilere düşüyor. İstenirse olur.”

Instagram'ın açılması tek şart bağlı: Türkiye’nin istediği kurallara uyana kadar kapalı kalacak Instagram'ın açılması tek şart bağlı: Türkiye’nin istediği kurallara uyana kadar kapalı kalacak