Ünsal ERGEL/ANKARA

CHP’de eski başkan Kemal Kılıçdaroğlu’ndan günümüze hazırlıkları süren ve büyük tartışmalara neden olan yeni tüzük taslağı kimseyi mutlu etmedi. Büyük beklentilerle hazırlanan CHP’nin yeni tüzük taslağının, hiçbir beklentiyi karşılamadığını belirtilirken, partide reform yapacağı iddia edilen tüzükte İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “Partinin Cumhurbaşkanı adayının, üyeler tarafından seçilmesi” çalışması bile yer almadı.

Kota ve önseçim

CHP kurmaylarından alınan bilgiye göre, yeni tüzük taslağı, Parti Meclisi üyelerini de milletvekillerini de tatmin etmedi. Toplantılarda en çok hakim gözetimi olmadan ön seçim ve Genel Merkeze tahsis edilen kotalara itiraz edildi. Saatlerce süren toplantılarda tartışmalara müdahale eden Özgür Özel, taslağın kesin olmadığını gelen taleplere göre çeşitli değişiklikler yapılabileceğini söyledi.

Özel, Parti Meclisinde ve kapalı Meclis Grubu toplantısında hakim gözetimi olmaksızın ön seçim formülüne itiraz edenlere, “hakim gözetiminde ön seçim yapılırsa Genel Başkan olarak ben kota kullanamam” cevabını verdi.

120 vekili, Genel Merkez belirleyecek

CHP’de Genel Başkana yüzde 5, Meclis Grubuna yüzde 5, kadın ve gençlere yüzde 5 olmak üzere ayrılan kotaların toplamının yüzde 15 olduğunu hatırlatan milletvekilleri, bu durumda Genel Merkezin 90 milletvekilini doğrudan atayacağına dikkat çekerek, duruma sert dille eleştirdiler. Hatta bazı milletvekilleri de meslek kotasıyla birlikte yaklaşık 120 milletvekilinin atama yoluyla belirleneceğini, bunun da demokratik bir yaklaşım olmadığını ifade etti.

Bazı Parti Meclisi üyeleri ve milletvekilleri ön seçimin hakim gözetiminde yapılmasında ısrarcı olurken, bazıları da ön seçime karşı çıkarak ön seçimle belirlenen belediye başkanı adaylarının seçimleri kaybettiğini hatırlattı.

Taslakta İmamoğlu’nun talebi yer almadı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “cumhurbaşkanı adaylarını parti üyeleri belirlesin” önerisi ise tüzük taslağında yer almadı. CHP Genel Başkanı Özel, durumu hatırlatan milletvekillerine “zamanı gelince temayül yoklaması yapar, öne çıkan isimleri grubumuza sunarız” cevabını verdi.

CHP’nin yeni tüzük taslağından tatmin olmadıklarını belirten taraflar, kapalı grup toplantısında “dağ fare doğurdu” yorumunu yaparken, mevcut tüzüğü “daha ileride” bulanlar da oldu.

NATO'ya karşı yürüyüş başladı NATO'ya karşı yürüyüş başladı

“Beni mi kastettiniz? “

Kapalı Grup toplantısında İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı söz alarak Genel Başkan Özel’e, “Ankara İl Danışma Kurulunda ‘bazıları değişimci olmadıkları için 4 kişinin ihraç edildiğini söylüyor’ ifadeleriyle kendisine yönelik bir söz olup olmadığını Özel’e sordu. Salıcı ayrıca, “Belli ki beni izlememişsiniz. Ben konuşmada ‘değişimci oldukları için ihraç edildiler’ ifadesini kullanmadım. ‘Kurultay öncesi ihraç edilmeleri doğru olmamıştır’ dedim ve hala aynı görüşteyim” diye konuştu.

Salıcı, Özel’e “Siz il başkanın size küfür ettiği iddia edilen konuşmasını izlediniz mi?” sorusunu yöneltti. Özel’in “hayır izlemedim” cevabı üzerine Salıcı, “ben izledim konuşmalarda ihracı gerektirecek bir küfür yok. Sadece eleştiri var. İhraç edilmeleri haksız olmuştur” dedi.

Kars Milletvekili İnan Akgün Alp de söz alarak, “ihraç edilen Kars İl Başkanı Taner Toraman ile aramızda anlaşmazlık vardı ama CHP’liliğine kefilim, size küfür etmedi” açıklamasında bulundu.

Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise Şemdinli İlçe Başkanı Ethem Karakoç’un ihraç edilmesinin yerinde bir karar olduğunu savundu.

Hakkâri İl Başkanı Nazım Demir, Kars İl Başkanı Taner Toraman, Ankara Nallıhan İlçe Başkanı Ali Ekber Aytaç, Hakkari Şemdinli İlçe Başkanı Ethem Karakoç “seçimlerde AK Parti’ye çalışmak ve Genel Başkana küfür” iddialarıyla CHP’den ihraç edilmişlerdi.

Genel Başkan Özel de “evet” yanıtını vererek, ihraç edilenlerin değişimci olmadıkları için değil, Genel Başkana küfür ettikleri için ihraç edildiklerini ifade etti.

Editör: Ünsal Ergel