Gündem

Yavru Vatan krizde… KKTC’de Meclis Başkanı seçilemiyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Meclis Başkanı seçimi krize dönüştü. Tek aday durumundaki Zorlu Töre 5 turda da salt çoğunluğa ulaşamadı ancak kendini Meclis Başkanı ilan edince ülke karıştı.

Abone Ol

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 1 haftadır Meclis Başkanı seçilemiyor. İktidardaki koalisyonun büyük ortağı Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı için aday gösterdiği Zorlu Töre, önceki gün yapılan oylamada da salt çoğunluğu alamadı. Ancak Töre kendini Meclis Başkanı ilan etti ve muhalefetten tepkiler çığ gibi büyüdü. 

Son turda 23 kabul, 25 ret

KKTC Meclisi 50 üyeden oluşuyor. İktidardaki koalisyonun Meclis’te 29 milletvekili var. Ancak buna rağmen, UBP kanadından olan ve Meclis Başkanlığı için tek aday durumundaki Zorlu Töre, 1 haftadır yapılan oylamalarda bir türlü salt çoğunluk olan 26’yı elde edemedi. Önceki gün yapılan 5. ve son oylamadan da 23 kabule karşı 25 ret oyu çıktı.

Kendini Meclis Başkanı ilan edince…

Bunun üzerine Töre, Meclis İç Tüzüğü ve Seçim Yasası’na göre, tek aday olması durumunda, aldığı oya bakılmaksızın Meclis Başkanı seçilir şeklinde hüküm bulunduğu savunarak, kendisini KKTC Meclisi Başkanı ilan etti. 

Muhalefet partileri ve bazı sendikalar Töre’nin bu açıklamasına sert tepki gösterdiler, Cumhuriyet Meclisi önünde gösteriler yapıldı. Göstericiler mevcut hükümeti istifaya çağırdı. 

Başsavcılığın görüşü bekleniyor

Tek aday olması halinde seçilip seçilemeyeceği konusunda iktidar ve muhalefet kanadı anlaşamayınca konu KKTC Başsavcılığına gitti. Töre de, Başsavcılıktan yazılı görüş istediğini belirterek; “Burası bir hukuk devleti. Hukuk Dairesi’nin vereceği sonucu herkesin kabul etmesi gerekir” dedi. 

Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Sekreteri Asım Akansoy ise, Töre’nin seçimi kazandığı yönündeki yorumunu akıl dışı bulduğunu belirterek; “Geri dönüşü olmayan bir noktaya gidiyoruz. Erken seçim kaçınılmaz oldu. Töre Meclis’i kilitledi. Savcılıktan görüş istendi. Elbet buna saygılıyız. Biz de gelen sonuca göre tavrımızı şekillendireceğiz” ifadelerini kullandı. 

KKTC gündemini adeta kilitleyen Meclis Başkanı seçimiyle ilgili tartışmalar, iktidardaki UBP’nin 49. kuruluş yıldönümüne denk geldi ve yıldönümüyle ilgili kutlamaları gölgeledi. Konuyla ilgili son kararı KKTC Başsavcılığı verecek.