SİBERGÖZ-33" operasyonu 16 şüpheli gözaltına alındı SİBERGÖZ-33" operasyonu 16 şüpheli gözaltına alındı

Son dönemlerde alternatif meslekleri çokça duymaya başladık. Bazılarına çok uzak olsak da bazılarının isimlerine de kulak aşinalığımız var. Şimdi size yaşam koçluğundan söz edelim o halde. Kimdir, nedir, ne iş yapar? Gelişen dünyanın bize sunduğu yeni bir meslek yaşam koçluğudur. Danışanının kendini fark etmesini ve yaşamdaki hedeflerini kovalarken çok daha bilinçli olmasını sağlayan kişidir. Bu yüzden yaşam koçları, eğitim seviyeleri ne olursa olsun mutlaka yeni bir eğitim de alırlar.

Yaşam Koçu Ne İş Yapar?

Yaşam koçları kendilerine danışan kişilerin kişisel gelişim ve kariyerlerini planlarlar. Bu desteği verebilmek için de gerekli eğitimleri başarı ile tamamlamış olmalıdırlar. Yaşamda başarılı olmak ve kendini gerçekleştirebilmek adına danışanına destek sunar. Kendinize, sizin bir şeyler öneren bir yaşam ortağı düşünebilirsiniz. Bir arkadaş ama belli sorumlulukları ve mesuliyetleri var.

Yaşam Koçu

Aslında yaşam koçları en doğru soruları sorarak danışanlarına bir yol haritası çiziyor. Bazen içinde öyle potansiyel barındıran insanlar vardır ki, çoğu zaman bunun farkında bile olmazlar, işte bu gizli cevheri çıkarmak yaşam koçunun görevlerindendir. Danışanlarındaki stres, kaygı ve endişe gibi durumları yönetmek için de bir ortaklık içindedirler. Aynı zamanda kişinin kendi sorumluluğunu alabilen bir birey olması için de ona mentörlük yapar. Birlikte pozitif düşünmeyi de öğrenirler.

Yaşam Koçu Nasıl Olunur?

Bunun üniversite de okunacak bir bölümü yoktur. Bazı eğitim programları almak gerekir. Tabi, bu eğitimleri gerçekten profesyonel olarak veren kişi ve kurumlardan almak da oldukça mühimdir. Sertifikaları edindikten sonra, yeteceğini düşünmeyin. Bu alan, oldukça önü açık ve geliştirilebilir bir alandır o yüzden sürekli sertifikalar, yeni eğitimler içinde olmak iş olanağını daha da arttırır.

Yaşam koçları da ilgilendikleri kişilere göre çalışırlar. Örneğin; öğrenci koçluğu, sağlıklı yaşam koçu, yönetici koçları vb. gibi uzmanlaşma yoluna da gidilebilir. Örneğin; alana hâkimiyet çok önemlidir. Bir öğrenci koçu, eğitimle ilgili her şeye vakıf olmalıdır. Bir gün yaşam koçuna ihtiyaç duyarsanız, mutlaka denemeli ve yaşam koçunun faydalarını hayatınızda hissetmelisiniz.