Yaş sınırını terk etmek, sigortalının belirli bir yaşa ulaşmış ancak normal prim günlerini henüz tamamlamamış olma hakkıdır. Yaş sınırını terk etmek için bazı şartlar vardır. Bu şartları taşıyan sigortalılar, ikramiye günlerini doldurmamış olsalar dahi zorunlu emeklilik yaşında emekli olabilirler. Yaş sınırının kaldırılmasına ilişkin şartlar, sigortalılığın başlangıcına ve bağlı kuruluşlara bağlıdır.

İmamoğlu çifti İSMEK kursiyerlerini ziyaret etti İmamoğlu çifti İSMEK kursiyerlerini ziyaret etti

Yaş Haddinden Emeklilik Nedir?

Yaş haddinden emekli olmak, sigortalının belirli bir yaşa ulaşmış ancak normal prim günlerini henüz tamamlamamış olma hakkıdır. Yaş haddinden emekli olmak için bazı şartlar vardır. Bu şartları taşıyan sigortalılar, ikramiye günlerini doldurmamış olsalar dahi zorunlu emeklilik yaşında emekli olabilirler. Yaş sınırının kaldırılmasına ilişkin şartlar, sigortalılığın başlangıcına ve bağlı kuruluşlara bağlıdır.

Yaş Haddinden Nasıl Emekli Olunur?

Emeklilik üç koşul gerektirir. Emeklilik için temel gereksinimler yaş, ikramiye günleri ve sigorta süresidir. Ancak belli bir yaşa ulaşmış ancak hak kazanılan gün sayısına ulaşmamış olanlar yaş haddi nedeniyle emekli olabilirler. 1 Mayıs 2008 tarihinden sonra çalışmaya başlayan sigortalılar için yaş sınırı giderek artmaktadır. Bu noktadan itibaren çalışmaya başlayan ve 2035 yılına kadar karşılanması gerekenler için emeklilikten ayrılma şartı giderek artacaktır.

Yaş Haddinden Nasıl Emekli Olunur

Yaş Haddinden Emeklilik Şartları

Emekli maaşına uygulanacak yaş sınırı, sigortalının ilk ne zaman çalışmaya başladığına bağlıdır. Yaş sınırını aşan kişiler için sigorta belirleyici faktördür. 8 Eylül 1999 tarihinden önce birincil sigortalı olan SSK çalışanları, 3.600 gün çalıştıktan sonra 58 yaşında emeklilik yaşına, 60 yaşında emekli olacaklardır. 8 Eylül - 30 Nisan 1999 tarihleri arasında işe alınan ilk SSK çalışanları, 25 yıllık 4500 iş günü sigortalılık süresinin ardından 58 yaşında, erkekler ise 60 yaşında emeklilik yaşına ulaşacaktır.

BAĞ-KUR Yaş Haddinden Emekli Olma

 8 Eylül 1999 tarihinden önce borsaya giren kadın sigortalıların 5400 iş günü içinde 56, erkek sigortalıların 5400 iş günü içinde 58 yaşında olmaları gerekmektedir. 8 Eylül - 30 Nisan 1999 tarihleri arasında işe alınan ilk esaret personelinin 5400 iş günü ve 60 yaşında, erkeklerin ise 5400 iş günü ve 62 yaşında olması gerekmektedir. 1 Mayıs 2008'den itibaren emeklilik borsasına kayıtlı erkek ve kadınların kademeli olarak yaşlılık kaydı yaptırılması gerekmektedir.