Meta'nın üzerinde çalıştığı bu yapay zeka modeli, beyne herhangi bir çip yerleştirmeye gerek kalmadan düşünceleri analiz edebiliyor. EEG ve MEG verilerini kullanarak beynin elektriksel ve manyetik sinyallerini işleyen sistem, insan zihninin çalışma prensiplerine dair önemli veriler sunuyor.

Yapılan testlerde, gönüllülerin belirli cümleleri yazarken beyin aktiviteleri kaydedildi ve yapay zeka bu verilerden yola çıkarak yazılan karakterleri yüzde 80 doğrulukla tahmin etti.

KONUŞMA YETİSİNİ KAYBEDENLER İÇİN UMUT

Meta'nın geliştirdiği bu teknoloji, özellikle kaza veya hastalık nedeniyle konuşma yetisini kaybeden bireyler için büyük bir umut vadediyor. Yapay zekanın ilerleyen dönemlerde yalnızca beyin sinyalleriyle yazı yazmayı değil, konuşmayı da mümkün kılabileceği öngörülüyor.

Ancak bu teknolojinin geniş çapta kullanıma sunulması için aşılması gereken bazı engeller bulunuyor. MEG ölçümlerinin yapılabilmesi için manyetik olarak yalıtılmış özel odalara ihtiyaç duyuluyor ve mevcut cihazlar oldukça büyük ve kullanımı zor.

ASELSAN, GÖKTAN atışını başarıyla gerçekleştirdi ASELSAN, GÖKTAN atışını başarıyla gerçekleştirdi

Meta'nın zihin okuma teknolojisinin önümüzdeki yıllarda nasıl evrileceği büyük bir merak konusu. Bilim dünyası, bu yenilikçi adımın insan-makine etkileşimi konusunda çığır açabileceğini düşünüyor.

Editör: Elif Erbay