Yakutiye ve Palandöken’in içinden geçmişler!..

Abone Ol

Bugünkü konumuz belediyeler ve ihalelerde dönen dolaplar. Yurdum belediyelerinin sık görülen ihalelerde yandaş kayırmacılığı ve çeteleşme alışıldık sahnelerdir. Bu konulara vakıf olan okuyucular belediyelerde ve devlet ihalelerinde ihalelerin kazananların önceden belli olduğunu bilir de, biz bilmeyenlere örnekler sunmaya devam edelim. 
Olay Erzurum’un Ak Parti’li belediyeleri olan Palandöken ve Yakutiye’de geçiyor. İş kalemi ise asfalt yapımında kullanılan ana madde petrokimya ürünü Bitün alımları. Bizim için çok normal olan bu iş kalemlerini ardışık olarak belli firmalarca kazanılır. Belirlediğimize göre Palandöken ve Yakutiye belediyesinin asfaltın ana malzemesi olan Bitüm (eski adıyla zift) ihaleleri sıklıkla 4 firma arasında paylaşılıyor. Dediğimiz gibi, bizce normal, ama normal olmayan yönlerini birazdan anlatacağım. 
Ne demiştik? 
Bu ihale yöntemi bize bildik, yani adrese teslim ihaleler yapılıyor.

KARİN, AK, YAĞMUR ESENDEMİR…
Bu şirketler şöyle: Karin Mühendislik İnşaat, Ak Petrol Ürünleri ve Nakliyat, Şahıs firması Yağmur Esendemir ve Yağmur Ak Nakliyat…

KARİN MÜHENDİSLİK
Karin Mühendislik İnşaat firmasından başlayalım. Firma, 2016 tarihinde tescil edilmiş. 2020 itibariyle birden belediye ihaleleri almaya başlamış. Aralıklı olarak değil, sıklıkla üstlenmeye başlamış. Karin Mühendislik firması bu tarihe kadar Psikoteknik işi ile iştigal ettiği görülmekte. Şirketin ortakları: Mustafa Taner Ögel ile Murat Hopikoğlu’dan oluşmakta… 
Bu ikilinin birden ihale canavarına dönüştüğüne tanıklık ediyoruz. Firma, ilk ihalesini 2020 yılında, Yakutiye ilçesinden alıyor. İhale kalemi Asfalt Bitümü. 30 bin tonluk bu ihaleyi üç şirket bölüşüyor: 
Karin İnş. Müh. İnş., Ak Petrol Ürünleri Nakliyat (Bu firmayı aklınızda tutun) ile Alpaslan İnş. İhale tutarı: 6 milyon 840 bin TL. (Dolar kuru ile 933 bin dolar) Karin Mühendislik daha sonra 14 Haziran 2021 günü yine Yakutiye Belediyesi’nden 1 milyon 588 bin TL tutarlı Araç Kiralama ihalesi ile hız kazanıyor. Karin, bir ay sonra 17 Temmuz yine “Araç ve İş Makinesi Kiralama” ihalesi üstleniyor: 
692 bin 250 TL... 
Karin Mühendislik’in zula patlatma ihalesi ise son ihalesi oluyor ve bu sefer yolu Palandöken Belediyesi’yle kesişiyor. 
Karin Mühendislik 9 Mayıs 2022 tarihinde zirve yaparak 6 bin tonluk “Asfalt Bitümü” ihalesini kazanmayı biliyor. 
Karin Mühendislik ve İnşaat kısa bir süre içinde Yakutiye ve Palandöken Belediyeleri’nden 38 milyon 70 bin 250 TL’lik ihale kazanmayı başarıyor. 

YAĞMUR ESENDEMİR’E DİKKAT!
Bu isme lütfen dikkat!..
İhalelerin vamp kadını olarak tanımlıyorum kendisini ve bu konuda size yüzde yüz ikna garantisi veriyorum. 
Bu hanımefendi ticari hayatına hızla bir giriş yapma hevesinde olsa gerek, hazır bir firma aramış ve Trabzon’da bulmuş. Neden? 
Çünkü ihalelere katılmak için “teknik yeterlilik” şartı isteniyor. 
Yağmur Esendemir ile Hüseyin Esendemir, Erzurum’un suyu çıkmış olsa gerek, tee Trabzon’a gidip 2009 kuruluş tarihli Ak Petrol Ürünleri ve Nakliyat isimli şirkete talip oluyor, 2012 tarihinde Türkan Uzunyol ve Mehmet Göl’den hisseleri satın alıyor. Ardından şirketi Erzurum’a taşıyorlar. Ne olduysa bir dolaplar dönüyor ve Yağmur Esendemir, şirketteki hisselerini 21 Temmuz 2021 tarihinde Hüseyin Esendemir’e devretme kararı alıyor. İşte ne oluyorsa bundan sonra oluyor ve şirketin önü açılıyor.
O tarihe kadar tek bir ihale üstlenemeyen şirketin talihi birdenbire dönüyor ve bir yıl içinde başta Ak Parti’li Ordu Belediyesi olmak üzere 8 ay içinde 101 milyon TL tutarında 7 ihale kazanıyor. 
Firmamız Yakutiye Belediyesi’ni boş geçmiyor ve 29 milyon 575 bin TL’lik Asfalt Bitümü ihalesini kazanıyor.
Dedik ya, Yağmur Esendemir’e dikkat. Gerçek adı Hanım Esendemir. Nedeni-niçini bilinmemekle birlikte 2021 yılında adını Yağmur’a dönüştürme kararı alıyor. “Hanım Hanım” diye seslenilmesinden rahatsız olsa gerek bu değişime karar veriyor.

DURUN DAHA BİTMEDİ! 

Ajda Pekkan’ın bilinen eski şarkısında dediği gibi: Kadının fendi erkekleri yendi! Baştan demiştim ya bu kadın bir afet-i devran…
Bayan Esendemir, birden fazla şirket kurarak piyasaya “saldıray” kesiliyor. Kahramanımız Ak Petrol ile başlıyor, ama bir türlü durmuyor. Ardından şahıs firması olan Yağmur Esendemir ile de belediye ihalelerinde kendisini gösteriyor. Bu firma direkt olarak Palandöken Belediyesi ile iş tutuyor. İlki, 21 Eylül 2021 tarihli Asfalt Bitümü, ikincisi ise 10 gün sonraya denk gelen 27 Eylül tarihli yine aynı ihale kalemi olduğunu görülüyor. İhalelerin ikisi de 21B maddesi üzerinden. Yani "adrese teslim hediye" olarak tabir edilen madde üzerinden ihale alındığı görülüyor. İhalenin ilki “minnak” türden bir ihale. Yani “ayağımız alışsın abey” denilmiş: 391 bin TL. İkinci ihale ise 8 milyon 216 TL tutarında. Yalnız; şunu da belirtelim Yağmur Hanım belediyeden 10 gün içinde peşi sıra sadece ve sadece iki ihale alıyor ve “sindirime” geçiyor. Başka bir ihalesine ulaşılamıyor.

BU ŞARKI ZOR BİTER
Evet, bu şarkıyı zorla bitirmemiz gerekecek gibi duruyor. 
Gelelim kahramanımız Hanım Yağmur Esendemir’in 2021 yılında kurduğu bir başka şirket olan Yağmur Ak Nakliyat’a… 
Firma Yağmur Esendemir’e aitken gariptir hiçbir belediyeden ihale almıyor veya verilmiyor. 
Dedim ya garip bir durum! 
Gariplik bununla sınırlı olamazdı ve işin içinde Esendemir vardı. 
Ticari mucize Esendemir, birden şirketini devretmeye karar veriyor. Ve 20 Temmuz 2022 tarihinde tüm hisselerini Veysel Dürük’e devrediyor. Sonra ne mi oluyor. Her zamanki gibi mucize gerçekleşiyor ve Dürük ardı ardına yüksek miktarlı üç ihale üstleniyor. Tabii Palandöken Belediyesi de olmazsa olmazlardandı. Veysel Dürük de Palandöken Belediyesi’nin 7 bin ton Asfalt Bitümü ihalesi ile kasasına 33 milyon 740 bin lira istifliyor. 
Peki bu şirket devri size normal geliyor mu? 
Sizi bilmem ama “Yağmur Ak Nakliyat” satıştan sonra “Veysel Ak Nakliyat”a dönüşmemişse bunda bir “orostopolluk” var gibi geliyor.
Gelelim final kısmımıza. Yerel kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre Palandöken Belediye Başkanı Muhammed Sunar ile Yakutiye Belediye Başkanı Mahmut Uçar hazretleri eski Erzurum Ak Parti İl Başkanı, şimdilerde Erzurum Ak Parti Milletvekili Mehmet Emin Öz’ün as jönleri. 
Karin, Ak Petrol, Yağmur Ak Nakliyat ile Yağmur Esendemir ise yan rol oyuncuları.
Özetle: “Arkanızda bir dayınız yoksa belediyeden ihale değil, anca ve anca nasihat alırsınız” diyor ve noktalıyoruz.