Vitamin ve mineral eksiği hangi sorunlara yol açar? Yoğun bir hayat yaşayan çoğu vatandaş vitamin ve mineral tüketimine dikkat edemiyor. Ancak uzmanlar uyarıyor.
Vitamin ve mineral eksikliği, görme bozukluğu, kansızlık, stres, uykusuzluk, cilt problemleri ve sinir hastalıkları gibi vücutta meydana gelen ani değişimler ve anlam verilemeyen hastalıklara sebep olabiliyor.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdal Baysal, sağlıklı beslenen kişilerde genellikle vitamin ve mineral eksikliğinin pek gözlenmediğini ifade etti. Ancak sağlıksız beslenenlerde ise metabolizma için gerekli maddelerin eksik çıktığını söyledi.
Vitamin ve minerallerin vücudun kendi yapamadığını ancak dışardan alınabildiğini belirten Dr. Serdal Baysal uyardı.
"A vitamini, vücutta eksikliği oluşursa, ciltte kuruluk, yüksek tansiyon, saç ve tırnak kırılmaları, görmede bozukluk, halsizlik ve enfeksiyonlara karşı dirençsizlik oluşabilir. B1 vitamini eksikliğinde dolaşım sistemi, sinir sistemi, sindirim bozukluğu ve halsizlik oluşabilir. B6 vitamini eksikliğinde de sinir sistemi ve halsizliğin yanı sıra böbrek taşı oluşumu ve kansızlık görülebilmektedir. B12 vitamininin eksikliğinde ise alzaymır gibi kalıcı sinir sistemi bozuklukları ortaya çıkabilir."
Magnezyum eksikliği ise sık rastlanan bir sağlık sorunu değil. Bu konuyla ilgili de Dr. Serdal Baysal mineral takviyesi için nasıl beslenilmesi gerektiğine dikkat çekti.
"Şeker hastalığı, kronik alkolizm, sigara kullanımı, kanser, mide bağırsak sistemi hastalıkları, böbrek hastalıkları ve bazı ilaçların kullanımı magnezyum eksikliğine sebep olur. Magnezyum ihtiyacını karşılamak için ise koyu yeşil sebzeler, tam tahıllı ekmek, fındık, fıstık, badem, susam, muz, maden suyu, soya fasulyesi ve kuruyemiş gibi besinler tüketilmelidir. Demir minerali eksikliği ise iç hastalıkları polikliniklerinde en sık karşılaşılan sorunlardan bir tanesidir. Demir eksikliği anemisi halk arasında kansızlık olarak da bilinir. Demir eksikliği anemisi başta mide bağırsak sistemi kanserleri olmak üzere pek çok önemli hastalığın ilk belirtisi olabilir. Kırmızı et, kuru baklagiller, tavuk eti, balıketi, yumurta, kuruyemiş, yeşil yapraklı sebzeler ve meyveler tüketilmeli. Kahve, çay, süt, posalı gıdalar demir emilimini bozdukları için demir eksikliğine sebep olurlar."
Uzmanlar ne olursa olsun vitamin ve mineral tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.