Tahran'da, İran'ın başkentinde, 16 yaşındaki Armita Garawand'ın, "örtünme kurallarına uymadığı için" ağır bir fiziksel saldırıya uğradığı iddia ediliyor.

"VAHİM BİR OLAY"

İnsan hakları örgütü Hengaw, bu olayı Mahsa Amini'nin yaşadıklarının ardından ortaya çıkan bir başka vahim olay olarak raporladı.

Sosyal medyada dolaşan videolara göre, Garawand trenden indirildikten sonra hareketsiz bir şekilde yere düşmüş görünüyor. İran rejimine yakın devlet medyası, Garawand'ın kan basıncının düşmesi sonucu bayıldığını ve trenden inerken yan vagona çarptığını iddia etti.

F7jOgbVX0AAXR6d

Ancak, benzer önceki vakalarda olduğu gibi, aile üyeleri zorla yapılan röportajlarda olayın bir kaza olduğunu iddia ediyor. Garawand'ın babası, "Tüm videoları izledik ve olayın kaza olduğu bizim için kanıtlandı. İnsanlardan çocuğumuzun iyileşmesi için dua etmelerini istiyoruz" diyor.

Öte yandan, olayı haber yapmak isteyen gazeteci Maryam Lotfi'nin kısa süreliğine gözaltına alındığı bildirildi. Protestolar sona ermesine rağmen İran'ın birçok bölgesinde kadınlar, başlarını örtmeyerek rejime karşı tepkilerini sürdürüyor.

iran-2

MAHSA AMİNİ'Yİ HATIRLATTI

Tahran'da 16 yaşındaki Armita Garawand'ın, örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle ağır bir fiziksel saldırıya uğradığı iddiası, geçtiğimiz yıl yaşanan Mahsa Amini olayını akıllara getirdi. Amini, ahlak polisleri tarafından örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra 3 gün sonra hayatını kaybetmişti. Bu olayın ardından ülke genelinde kitlesel protestolar başlamış, resmi açıklamalara göre 500'den fazla protestocu hayatını kaybetmişti.

Protestolar sona ermesine rağmen İran'ın birçok bölgesinde kadınlar, kamuya açık alanlarda, alışveriş merkezlerinde, kafelerde, bankalarda, okullarda ve sokaklarda başlarını örtmeyerek rejime karşı tepkilerini sürdürmeye devam ediyor.