Güney Amerika ülkesi Venezuela'da önceki gün düzenlenen devlet başkanı seçimini 25 yıldır iktidardaki solcü lider Nicolas Maduro az farkla kazanmış, muhalefet cephesi sayımın hileli olduğunu ve seçim sonucunu tanımadığını ilan etmişti.

Venezuela'daki seçim sürecinde gelinen noktada binlerce kişi sokaklara dökülerek polisle çatıştı.

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez olaylarda 23 askerin yaralandığını bildirdi. Bazı askerlerin ateşli silahla yaralandığını belirten Lopez, "Ülkenin 2014, 2017 ve 2019 karanlığına dönmesine müsaade etmeyeceğiz. Yanlış bir adım atmayın." ifadesini kullandı.

Çıkan olaylarda, 1 kişi silahla vurularak yaşamını yitirdi, 46 gösterici gözaltına alındı.

Venezuela bir kez daha Maduro dedi; muhalefet seçim sonuçlarını tanımadı Venezuela bir kez daha Maduro dedi; muhalefet seçim sonuçlarını tanımadı

Edmundo Gonzalez kendisini başkan ilan etti

Protestolar ülke sınırlarını da aştı. Diğer Güney Amerika ülkelerinde yaşayan Venezuelalılar tarafından Venezuela Büyükelçilikleri önünde protesto edildi.

Kuzey Kore açıkladı...Süper savaş başlıklı yeni tip taktik balistik füzesi denemesi yapılmış! Kuzey Kore açıkladı...Süper savaş başlıklı yeni tip taktik balistik füzesi denemesi yapılmış!

Peru, Şili, Uruguay, Ekvador ve Brezilya'da sokağa inen Venezuelalılar, seçim sonuçlarının şaibeli olduğunu ifade etti. Venezuelalılar, ellerinde Venezuela bayrağı ve Maduro karşıtı pankartlar taşıdı.

“Biz kazandık” ifadelerini kullanan muhalefet koalisyonu Birleşik Demokratik Platform (PUD) adayı Edmundo Gonzalez ise, “Tüm Venezuela'ya ve dünyaya Venezuela'nın yeni bir seçilmiş başkanı olduğunu ve bu kişinin de ben olduğunu söylemek istiyoruz” demişti.

Venezuela Ulusal Seçim Konseyi (CNE), yaptığı açıklamada oyların yüzde 98'inin sayıldığını ve seçimi Maduro'nun kazandığını duyurmuş, Maduro'nun yüzde 51.2 oy aldığı seçimde muhalefet koalisyonu Birleşik Demokratik Platform (PUD) adayı Edmundo Gonzalez'in ise yüzde 44.2 oy aldığı kaydedilmişti. 

Maduro

Panama ilişkileri askıya aldı

Öte yandan, Panama Devlet Başkanı Jose Raul Mulino, Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nın dün düzenlenen devlet başkanlığı seçimlerini kazanmasının ardından Venezuela ile diplomatik ilişkileri askıya aldıklarını duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Venezuela'da seçimi kazanan Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu tebrik ederek, “Rus topraklarında her zaman memnuniyetle karşılanan bir misafir olduğunuzu unutmayın” ifadelerini kullandı.

Editör: Kemal Ilıkkan