Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, seçimlerden sonra zam geleceği iddialarını yalanlasa da piyasalarda beklenti seçimlerden sonra özellikle ÖTV ve KDV'de ciddi artış olacağı yönünde.

İktidarın bütçe giderlerini karşılayabilmek için seçimlerden sonra KDV ve ÖTV başta olmak üzere birçok vergi miktarında değişikliğe gideceği ifade ediliyor. Ayrıca devletin almaktan vazgeçtiği ya da iade ettiği vergi ve gelirlerin bir kısmının da tahsilatına başlanacağı belirtiliyor. Tüm bunlar için seçimlerden sonra TBMM’ye vergi torbası gelmesi bekleniyor. 

Bim Aktüel 7 Mayıs  Kataloğu! İndirimde Neler Var? Bim Aktüel 7 Mayıs Kataloğu! İndirimde Neler Var?

Vatandaşın sırtına 500 Milyarlık vergi mi geliyor?

Bu yıl devletin almaktan vazgeçeceği vergi ve gelirlerin toplamının 947 milyar lirayı aştığı belirtiliyor. Eğer bu kaynağın yarısı toplanacaksa, vatandaşın cebinden yaklaşık 500 milyar lira çıkması ve devletin kasasına girmesi öngörülüyor. Ayrıca, yüzde 20'nin altında olan ürün ve hizmetlerde KDV oranlarında ve ÖTV'de artışlar olmasıyla seçimlerden sonra yeni zamların vatandaşa yansıması bekleniyor. Türkiye'de KDV'de muafiyet ve istisnalar dışında yüzde 1, yüzde 10 ve yüzde 20'lik oranlar uygulanıyor. İktidarın bazı temel gıda maddelerinin KDV'sini yüzde 1'den yüzde 10'a, giyim, atık su, köprü ve otoyol geçiş ücretleri gibi bazı mal ve hizmetlerin KDV'sini de yüzde 20'ye çıkarması bekleniyor.