Vallahi adam olmayız!..

Aradan geçen 24 yılda belediyeler yine denetlemiyor, müteahhitler aynı telden çalıyor, yapı standartlarından sorumlu yapı denetim firmaları ise sadece faturalarını tahsil ediyordu.

Abone Ol

Evet olmayız, olamayız. Çünkü, ders almak gibi bir hasletimiz yok.

Kanıt mı?

Canım ülkemde bundan bol ne var ki…

Gölcük Depremi sonrasında neler konuşuldu, neler yazıldı ne çabuk unutuldu değil mi?

Gölcük merkezli 1999 yılında gerçekleşen depremde ülke olarak ne kadar hazırlıksız olduğumuz gerçeği ile yüzleşilmişti. Bundan 24 yıl önceydi ve belediyeler hazır değildi, müdahale edecek birimler yoktu ve en başında deprem kuşağında bulunan ülkemizin imar yönetmeliği baştan savmaydı. İnşaatlarda denetim zaten yoktu ve bu eksikliklerin tamamının faturası çok ağır olmuştu.

Maddi ve manevi kayıplar tahammül edilecek düzeyde değildi…

Ve siyasilerimiz bildik soslu sözcükleri o zaman da söylemekten geri durmuyor, “Artık hiçbir şey eskisi olmayacak” gibi büyük sözler tekrarlanıyordu.

Oysa 6 Şubat’ta yaşanan depremde hiçbir şeyin değişmediğine birlikte tanık olundu.

DEPREM SLOGAN DİNLEMİYOR

Aradan geçen 24 yılda belediyeler yine denetlemiyor, müteahhitler aynı telden çalıyor, yapı standartlarından sorumlu yapı denetim firmaları ise sadece faturalarını tahsil ediyordu.

Kahramanmaraş merkezli depremin üzerinden beş ay geçti ve yakın tarihte büyük deprem faciası yaşayan Türkiye’de acılardan ders alınıp alınmadığını merak ettik. Aradan geçen beş ay zarfında sadece ve sadece bir belediyemizin bilimsel bir çalışma ihalesini düzenlediğine tanık olduk: Denizli Büyükşehir Belediyesi. Bu çalışmanın bilimsel tanımı ise şöyleydi: “Deprem Master Planı' araştırmasının temel amacı, şehirde deprem tehlikesine karşı kent yönetimlerini ve tüm karar potansiyelini eyleme geçirmek üzere izlenecek bir programın ortaya konulmasıdır.”

Ne kadar güzel değil mi?

Peki bunu akıl etmek, buna ihtiyaç duymak çok mu zordu?

Hayır!

Evet, üzgünüz ama her şey hala eskisi gibiydi ve değişecek gibi görünmüyordu.

Bir sonraki depremin Kuzey Marmara Fay Hattında olduğunu bilim insanları söylüyor, ama ne bürokrasi ne de kent yöneticileri umursamıyordu.

ALIŞMADIK BEDENDE ŞORT DURMAZ

Dünyada deprem riski taşıyan ülkeler arasında bir ilke imza attığımızı söylesem şaşırır mısınız?

Bu ülkeden öyle bir vizyon çıkar mıydı?

Çıkmıştı oysa!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2004 yılında dünyanın önemli uzmanlarının da katkılarıyla 1333 sayfadan oluşan muazzam bir Deprem Master Planı hazırlamış ve dünyada büyük takdir görmüştü. Çünkü bu dünyanın ilk Deprem Master Planı’ydı…

Yıl 2004, yıl 2023 diyor ve ülkece kahrolmaya devam ediliyordu.

Üzerinden onlarca şehrin kurulu olduğu, İki büyük deprem fay hattına sahip olan ülkemizde son 13 yılda sadece ve sadece iki Büyükşehir Belediyesinin Deprem Master Planı ihalesine çıkıyordu. Acıdır ki bu ihaleyi ilk düzenleyen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olmuştu. Tarih 2018 idi…

Bu şehrimizin depreme ne kadar hazır olduğunu birlikte görüldü…

Özetlemek gerekirse: “Gaziantep Master Plan hazırladı da ne oldu?” diyor ve Ekliyoruz: Gaziantep B.B. Master Plan için 225 bin lira harcama yapmıştı. İstanbul B.B. ise yüzlerce milyon dolar harcamıştı.  

Kimin neyi ne kadar önemsediğine güzel bir kanıttı bu ihale.

Hadi “Gaziantep Belediyesinin çapı kalibresi bu kadardı” dedik ve “Ankara ve İzmir’e de bir bakalım” istedik.

Keyifler yerinde olsa gerek depremle ilgili bir tasalarının olmadığını gördük!

Fıkra bu kadar!

İNTİHARIMDAN EKREM BEY SORUMLUDUR

Deprem başlıklı 2023 tarihini kapsayan ihaleleri tek tek incelerken gözüme bir ihale çarptı. “İstenmeyen ot burnunda biter” derler ya, işte öyle bir durumla karşılaştık. İmamoğlu yönetimi deprem bölgesinde sıkıntısı yaşanan gıda tedariğine katkı yapmak için “Deprem Bölgelerinde Kullanılmak Üzere Dana Ürünleri” başlığıyla ihaleye çıkmış. İhale bilgilerine göre İBB deprem bölgesine 40 ton et göndermeyi planlamış.

İhaleye onay tarihi 5 Nisan 2023…

İhale tarihi: 6 Haziran 2023…

Teslimat tarihi: 15 Temmuz 2023…

Peki, olduk olmadık yerde 21B maddesi üzerinden ihaleye çıkan İmamoğlu yönetimi jet hızına sahip bu madde üzerinden neden ihaleye çıkmamıştı?

“Açık ihale”nin zaman alacağını kendisi ve ekibi bilmiyor muydu?

Bu soru zor bir sorudur ve yanıt gelmeyecekti.

Yahu depremin üzerinden altı ay geçti; doyan doydu, doymayan öldü gitti efendiler!

Kahırdan ölürsem sizler sorumlusunuz başta Sayın Ekrem İmamoğlu Efendi ve diğer belediye yöneticileri!

Bu şort bu bedenlerde durmayacak, anlaşıldı!