Uzmn öğretmenlik ve başöğretmenlik şartları değişiyor! Peki Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik olabilme şartlarındaki önemli değişiklikler neler?

2024 DGS başvuruları ne zaman başlıyor? 2024 DGS başvuruları ne zaman başlıyor?

Sınav şartı ortadan kalkması planlanıyor

Anayasa Mahkemesi'nin Öğretmenlik Meslek Kanunu'ndaki bazı hükümlerini iptal etmesi sonrasında, Milli Eğitim Bakanlığı harekete geçerek yeni meslek kanunu hazırlıklarına başladı.

Bakanlık, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik kariyerlerini düzenleyen Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda önemli değişiklikler yapılacağını duyurdu. Bu değişikliklerin en dikkat çekici olanı, sınav şartının kaldırılması oldu. Artık uzman ve başöğretmenlik için adaylar sınavsız bir şekilde başvurabilecekler.

Ayrıca, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik için görev süresi şartı getirileceği belirtildi. Ancak, bu sürenin azaltılması planlanıyor. Şu an için uzman öğretmenlik için 7 yıl, başöğretmenlik için ise 14 yıl gibi bir süre bekleniyor.

Yeni düzenlemede yer alacak diğer maddeler neler?

Son açıklamasında Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, başöğretmenlik için gereken 10 yıl uzman öğretmenlik deneyimi şartının kaldırılacağını belirtti. Bakan Tekin, 20 yılını dolduran öğretmenlere direkt başöğretmenlik yolunun açılacağını ifade ederek, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik için gerekli olan deneyim süresine ücretli öğretmenlik dönemlerinin de dahil edileceğini açıkladı.

Bakan Tekin ayrıca, öğretmenlerin özlük hakları, öğretmene yönelik şiddet, ödül ve ceza sistemleri, yöneticilik gibi konuları içeren geniş kapsamlı yeni bir kanun teklifinin hazırlanması gerektiğini ve bu teklifin Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) kapsamında ele alınacağını belirtti.