Sağlık

Uyurgezer Olan Kişiler Ne Gibi Olaylar Yaşar?

Abone Ol

Uyku anında kalkıp dolaşma rahatsızlığı olarak bilinen uyurgezerlik rahatsızlığı, her beş çocuktan birinin yaşadığı bir durumdur. Uyurgezerlerden bazıları korku duyulan şeylerden kaçtıklarını düşünürken bazıları da sakin bir halde dolaşırlar. Uyurgezer olan kişilerin o esnada yaşadıkları bazı ilginç durumlar olabilir. Nitekim televizyon izleyen, dolapları karıştıran, merdivenlerden inen kişiler bile olur.

Uyku ve uyanıklık arasında ilginç bir durum olan bu rahatsızlığın bazı zamanlarda tehlikeli olabileceği düşünülür. Uyurgezerleri uyandırmak da tehlikeli durumlardan biridir. Bu nedenle dikkat edilmesi gerekir. Konu hakkında daha iyi bilgi sahibi olmak için uyurgezerlik nedir, neden olur, uyurgezer olan kişiler ne gibi olaylar yaşar açıklayacağız.

Uyurgezerlik Nedir?

Uyurgezerlik, uyku esnasında kişilerin kalkarak dolaşmalarına sebep olan bir hastalıktır. Bu durum genel olarak bir insanın derin uyku halinden daha hafif bir evreye ya da uyanık hale geçtiği anda olur. Uyurgezer kişi bu süre içinde karşısındakine cevap veremez ve uyandığı zaman yaşananları hatırlamaz. Genellikle çocuk döneminde 4 ile 8 yaşları arasında görülen uyurgezerlik, yetişkinlerde de görülebilir.

Uyurgezerlik Neden Olur?

Uyurgezerlik rahatsızlığının sebepleri net olarak belirlenmiş değildir. Daha önceki zamanlarda bireylerin gördüğü rüyaları dışarıya yansıttıkları, bu sebeple de uyurgezerlik problemi yaşadıklarına inanılırdı. Son günlerde ise problemin uykunun ilk aşamasında yani rüya görülmeyen evrede olduğuna inanılmaktadır. Bunun yanında fizyolojik anlamda bir hastalığa, ilaç alımına veya bağımlılık oluşturan madde kullanımına bağlı olmadığı bilinir. Uyurgezerlik yaşayan kişilerin stresli olduğu zamanlarda bu durumu daha fazla yaşadığı tespit edilmiştir. Yorgunluk, sıkıntı, stres gibi etkenler uyurgezerliği tetikleyen nedenlerdir.

Uyurgezer Olan Kişiler Ne Gibi Olaylar Yaşar?

Rüya görülmeyen derin uyku esnasında meydana gelen uyurgezerlik anında bireyler yataktan kalkarak gözlerini açarlar. Anlamsız bir şekilde etrafına bakan birey ev içerisinde dolaşabilir veya etrafı karıştırabilir. Işıkları açıp kapatabilir, televizyon izleyebilir, kıyafet giyebilir, bir şeyler yiyip içebilir. Hatta araç bile sürebilir. Ayrıca çığlık atabilir ve konuşabilirler.

Kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte bunlar gibi pek çok olay yaşamaları mümkündür. Hastalar uyurgezer oldukları esnada uyanmakta zorluk çekerler. Bu noktada uyandırılmaları da doğru olmayabilir. Uykuya dalma anından 1-2 saat sonra uyurgezer olan bireyler, bu durumu günde birkaç kez yaşayabilirler. Aynı zamanda birkaç gece art arda yaşamaları da mümkündür.