Gündem

Üniversite kayıtları nasıl yapılır? 2022 Üniversite kayıtları için gerekli belgeler neler?

Abone Ol

Elektronik kayıtlar e- devlet üzerinden 24 Ağustos’a kadar alınacak, üniversitelerde ise kayıtlar 26 Ağustos’a kadar devam edecek. ÖSYM’nin paylaştığı verilere göre kontenjanların yüzde 99’u doldu. 850 bin 631’i adayın kayıt hakkı bulunuyor.

Bu adaylar arasında belirlenen tarihlerde kayıt yaptırmayanlar ise hakkını kaybedecek. Adayların kaydolmadığı kontenjanlar için daha sonra ek yerleştirme süreci başlayacak ve boşalan kontenjanlar için tercih başvuruları alınacak. Eğitimcilere göre bu süreçte 100 bin civarı kontenjan boş kalabilir.

Her yıl binlerce aday kayıt döneminde üniversite okumaktan vazgeçiyor ya da şansını önümüzdeki yıl tekrar denemek istiyor. Ancak bu noktada puanlarının düşeceğinin bilinmesi gerekiyor. Çünkü üniversiteyi kazanıp kaydolmayan adayların gelecek yıl Ortaöğretim Başarı Puanı(OBP) yarı yarıya düşüyor. Bu da 15 ile 30 arası bir puan kaybı demek.

ÜNİVERSİTE KAYITLARI NASIL YAPILIR 2022?

YKS tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenciler puan ve başarı sıralamalarına göre üniversiteye kayıt hakkı kazanacaklar. İyi bir üniversite hayaliyle sınava giren milyonlarca öğrenci, kayıt işlemlerini 22-26 Ağustos 2022 günleri arasında tamamlayacak. Elektronik üniversite kayıtları ise 22-24 Ağustos 2022 tarihleri arasında alınacak.

ÜNİVERSİTE KAYITLARI İÇİN GEREKLİ BELGELER NELER?

ÖSYM tarafından yayınlanan YKS tercih kılavuzu ile birlikte üniversite kayıtları için gereken belgeler de netlik kazandı. ÖSYM tarafından açıklanan üniversite kayıt evrakları şu şekilde;

Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı veya onaylı örneği ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi,

Katkı payının/öğretim ücretinin ödenmesi ile ilgili belge,

Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri,

Yükseköğretim kurumları tarafından talep edilmesi durumunda 12 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf,

Yükseköğretim kurumlarına kayıt işlemlerinde öğrencinin YÖKSİS veri tabanında başka bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı olduğunun tespit edilmesi halinde aynı düzeyde örgün bir programa kayıt yaptırmaması halinde ortaöğretim diplomasının aslı olmadan da kaydı yapılarak daha önce kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumundan bu bilgi teyit edilecektir.

Aday ek puandan yararlanarak yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmî belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılmaktadır.)

ÜNİVERSİTE KAYITLARI İNTERNETTEN YAPILIR MI?

YKS tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenciler üniversite kayıtlarını 22 Ağustos günü itibariyle gerçekleştirecekler. İyi bir üniversite kazanma hayaliyle sınava katılım sağlayan adaylar kayıtlarını elektorinik olarak da yapabilecekler.

ÜNİVESİTE E-KAYIT NEDİR, NASIL YAPILIR?

Zorunlu olmayan e kayıt, ilk kayıt yerine geçiyor. Elektronik kayıt olarak da adlandırılan e kayıt, online ya da internetten kayıt olarak da adlandırılır. Elektronik kayıt zorunlu değildir ancak birebir başvuru ile asıl kayıt zorunludur.

Elektronik kayıtlar e-Devlet üzerinden alınıyor. YÖK’ün e-Devlet üzerinden sunduğu “turkiye.gov.tr/yok-universite-ekayit” adresi üzerinden üniversite e-kayıt işlemi gerçekleştirilir. Bu işlem için adayların sistemdeki bilgilerinin doğrulanmış olması gerekir.

ÜNİVERSİTE ELEKTRONİK KAYIT ZORUNLU MU?

Elektronik kayıt öğrenci için zorunlu olmayıp isteğe bağlıdır.

ÜNİVERSİTE ELEKTRONİK KAYIT YETERLİ Mİ?

Elektronik kaydı tercih etmeyen veya zorunlu nedenlerle elektronik kaydı yapılamayan öğrenciler yerleştiği yükseköğretim kurumuna başvuracaktır.

Elektronik kayıt işlemi 2022-2023 öğretim dönemi için ÖSYM’den temin edilecek yerleşen verisi içerisindeki öğrencileri kapsayacaktır. ÖSYM yerleşen verisine YÖKSİS üzerinden erişilebilecektir.