Ukrayna'nın başkenti Kiev'de savaşın 3. yıldönümünde Avrupa Birliği (AB) liderleri ve Kuzey Avrupa ülkeleri ve Kanada liderleri "Ukrayna'ya Destek" başlıklı uluslararası zirvede bir araya geldi. Zirvenin ardından liderler ortak basın toplantısı düzenledi. Tüm liderlerin katıldığı bir basın toplantısında basın mensuplarının sorularına cevap verildi.

Basın toplantısında Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa, Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb, Letonya Cumhurbaşkanı Edgars Rinkevics, Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Estonya Başbakanı Kristen Michal, İzlanda Başbakanı Kristrun Frostadottir, Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson bulundu. 

RUSYA’YA YAPTIRIMLARIN ETKİSİ GÖRÜLÜYOR

 AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, Rusya'ya yönelik AB yaptırımlarına ilişkin şunları söyledi: "Yaptırımlar, halihazırda Rus ekonomisi üzerinde büyük bir etki oluşturmuş durumda. Fırlayan enflasyon faiz oranlarını yükseltiyor. Şirketler Rusya'dan ayrılıyor ve yaptırımların etkileri ve ağırlığı net bir şekilde hissediliyor.”

CHP'den seçildi, AK Parti'ye geçiyor CHP'den seçildi, AK Parti'ye geçiyor

Yaptırımların Rusya adil ve kalıcı bir barış antlaşması konusunda irade gösterinceye kadar devam edeceğini belirten von der Leyen, "Öncelikli koşul, Rusya'nın adil ve kalıcı bir barış anlaşması yönünde somut adımlar atmasıdır. Şu anda böyle bir anlaşma bulunmadığı için yaptırımların kaldırılmasını konuşmak için çok erken" dedi.

UKRAYNA’YA AB MESAJI

Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne üyelik sürecine ilişkin konuşan von der Leyen, "Katılım sürecinin her zaman liyakate dayalı olduğunu tekrar ediyoruz” diyerek yerine getirilmesi gereken belirli koşullar ve uygulanması gereken reformlar olduğunu hatırlattı. "Eğer bir tarih belirlenirse, diğer aday ülkeler de süreci tamamlamadan tarih talep edebilir ve süreç odaklı ilerleme yerine sadece tarih belirleme gündeme gelebilir” diyen Von der Leyen, konuşmasına şöyle devam etti: “Ukrayna'nın siyasi iradesini takdir ediyorum. Eğer şu anki hızlarını ve reform kalitesini korurlarsa, 2030'dan dahi daha erken bir katılım mümkün olabilir."

Trump Putin Helsinki006

HAYAL EDİLMESİ BİLE ZOR

Avrupa Komisyonu Başkanı Costa ise, "Ukrayna'nın AB'ye katılımı, ülkenin geleceği için en önemli güvenlik garantisi olacaktır. Biz zaten bu kurumsal dönemin AB'nin genişleme dönemi olmasına karar verdik. Moldova, Batı Balkanlar ve belki de Gürcistan için. Bu, liyakat esasına dayalı bir süreç. Ukrayna'nın gerçekleştirdiği reformlar gerçekten etkileyici. Çünkü savaş zamanında reform yapmak gibi eşi benzeri görülmemiş bir süreç yönetiyorlar. Bu, hayal edilmesi bile zor bir durum" dedi.

MÜZAKERE TARİHİ UKRAYNA’DAN GELEBİLİR

ABD ve Rusya tarafından başlatılan müzakere sürecine de değinen Costa, "Etkili, güvenilebilir ve sürdürülebilir barış müzakerelerinin ne zaman başlaması gerektiğine ancak Ukrayna karar verebilir” dedi. “Hepimiz Başkan Trump'ın Rusya ve Putin'i müzakere masasına çekmek için gösterdiği çabaları memnuniyetle karşılıyoruz” ifadelerini kullanarak konuşmasına şöyle son verdi: “Bu ikili görüşmelerin barış müzakerelerine kapı aralamasını umut ediyorum. Ancak bu sürecin hangi şartlar altında ve ne zaman başlayacağına ancak Ukrayna karar verebilir" dedi.