BAHMUT (AA) - DAVİT KACHKACHİSHVİLİ - Anadolu Ajansı (AA) ekibi, Rusya ile Ukrayna arasında yaklaşık 9 aydır devam eden savaşın son dönemlerdeki en sıcak noktası olarak bilinen Donetsk cephesine bağlı Bahmut şehrine girerek son durumu görüntüledi.

Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşın son dönemlerinde en yoğun çatışmaların sürdüğü Donetsk bölgesinde ön cephede yer alan Bahmut şehrinde ağır Rus bombardımanlarının altında kaldığı için giderek artan yıkımlar meydana geliyor.

Gece gündüz her iki tarafın savaş uçakları başta olmak üzere topçu sistemleri, tank ve diğer ağır silahların kullanıldığı cephe hattında bulunan ve Ukrayna ordusunun kontrolündeki şehirde yoğun askeri hareketlilik dikkati çekiyor.

- Bahmut'ta kalanlar için yaşam şartları gittikçe ağırlaşıyor

Yoğun saldırıların altındaki şehirde gaz, elektrik, su, telefon ve internet bağlantısı bulunmadığı için çoğu sivilin terk ettiği evler ve boş sokaklarda sessizlik hakim.

Sıcak çatışmalar sürdüğü için savaşın acı izlerini taşıyan, sık sık patlama seslerinin duyulduğu Bahmut'ta kalan çok az sayda sivil ise acil ihtiyaçları olmadığı sürece dışarıya çıkmamayı tercih ediyor.

İçme suyu, gıda ve diğer ürünleri satın almak amacıyla eskiden komşu köylere giden Bahmut'un sivilleri, artık şehrin merkezindeki en önemli köprünün havaya uçurulmasıyla ulaşım sorunuyla da karşı karşıya kaldı.

Bisikleti olanlar, uzun yollardan dolaşarak evlerine içme suyu ve yemek malzemesi götürürken diğer siviller de nehrin ortasında bulunan borunun üzerinden yürüyerek kendilerini riske atıyor.

- "Gece gündüz şiddetli patlama sesleri duyuluyor"

Rusya-Ukrayna Savaşı öncesinde yaklaşık 80 bin kişinin yaşadığı şehirde çatışmaların ardından nüfusun yüzde 90'ı daha güvenli bölgelere tahliye edildi. Bahmut'ta kalanlar ise hayatlarını kurtarmak için sığınaklarda yaşamaya çalışıyor.

Bahmut'un merkezindeki apartmanın deposunda aylardır yaşamaya çalışan ve soyadını güvenlik nedeniyle söylemek istemeyen 56 yaşındaki Anatoliy, AA muhabirine, 1969'dan beri bu şehirde yaşadığını anlattı.

Eşinden ayrıldığını, çocuklarının daha güvenli bölgelere tahliye edildiğini belirten Anatoliy, şehirde gittikçe artan tehditlere rağmen burada kalmaya karar verdiğini dile getirdi.

Anatoliy, "Savaşın başladığı ilk dönemlerde evde kalıyordum ama artık savaş uçakları ve ağır silahlar kullanılmaya başlandığı için depoya indim ve sürekli burada kalıyorum. Diğer insanlar da bu şekilde yaşıyor. Gece gündüz şiddetli patlama sesleri duyuluyor." ifadelerini kullandı.

Şehirde yaşamanın gittikçe zorlaştığına işaret eden Anatoliy, aylar boyunca susuz, elektrik olmadan ve ısınmadan kalmanın zorluğuna değindi.

- Bombardımanların altında insani yardımı dağıtıyorlar

Bahmut'ta bir konutun bodrum katında faaliyet gösteren ve insani yardımlar dağıtan merkezin 64 yaşındaki yöneticisi Natalya Romenskaya da ülke genelinde sivillerden topladıkları yardımları şehirdeki insanlara dağıttıklarını söyledi.

Romenskaya, Bahmut'taki faaliyetlerini sürdürmek için gerek bir sığınak gerekse depo olarak kullandıkları bodrum katında insanların sıcak ortamda kalabilmesi amacıyla uygun ortam sağladıklarını kaydetti.

Savaşta insanlara yardım ulaştırmaya çalıştıklarının altını çizen Romenskaya, "Yaşam koşulları gittikçe ağırlaşıyor. Sonuçta bir savaş devam ediyor, tehlikeli saldırılar oluyor." dedi.