Vatandaşların aktif bir iş hayatına sahip olmaları, iş ve diğer faktörlerin hayatın zorluklarına katlanabilmeleri bu dönemin en büyük sebeplerinden biri de yaşlıların yaşlarıyla doğrudan temas halinde olmalarıdır. Sigortalı vatandaşların çalışma hayatının yanı sıra yaşının gelmesi halinde iş gücü kaybedilmesi, çalışma hayatının meyvelerini Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen emekli aylığı üzerinden almaktadırlar. Bu maaş, gençlik dönemlerinde harcanan iş emeğinin yaşlılık çağında garantilemesidir. 

Sosyal Güvenlik Kurumu, emekli şeklinde maaş ödeneği almak isteyen kişilerde yaş, sigortalı  ve prim ödemesi koşulları bulunmalıdır. Bu üç şartı yerine getiren kişiler, çalışma hayatlarına göre farklı miktarlarda emeklilik ve maaş ödemeleri alacaklardır. Ayrıca, herhangi bir nedenle iş yapılmaması veya Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirtildiği şekilde çalıştıkları zaman işten ayrılmak zorunda kalan sigortalı vatandaşlar emeklilikten yararlanabilirler. “İsteğe bağlı sigorta” hakkı, çalışmayan kişilerin emekli olabilmelerini sağlanır.

emekli

İsteğe Bağlı Sigorta Ne Demektir?

Sosyal sigorta sisteminin sunduğu emeklilik yardımlarından biri olan isteğe bağlı sigorta, sigortalı olarak çalışmayan fakat emeklilik zamanına prim ile katkıda bulunmak isteyen kişiler için geliştirme gösterilmiştir. Bu hizmet ile kişiler sigorta primlerini ödemektedir.

İsteğe Bağlı Sigorta Ödeneği İçin Kredi Çekiliyor Mu?

Bir kamu bankası ile imzalanan Protokol, sosyal sigorta kurumlarının isteğe bağlı sigorta olanaklarından yararlanarak prim ödemek isteyen vatandaşlara yardımcı oluyor. Bu kapsamda prim ödemeleri için ek nakde ihtiyacı olan vatandaşlar Vakıfbank, Halk Bankası ve Ziraat Bankası'ndan uygun faiz oranlarıyla kredi kullanabilirler.

İsteğe Bağlı Sigorta İçin Nereye Başvurulur?

Kişiler kendi isteklerine göre kendilerini sigortalayabilirler. Bireyler, sigortayı nasıl elde edecekleri konusunda isteğe bağlı sigorta hakkında bilgi aramaktadırlar. İsteğe bağlı sigorta yaptırmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olunmalıdır. 18 yaşını doldurulması ön koşullardan biridir. İsteğe bağlı sigorta işlemleri için kişinin talepte bulunması gerekir. Bir dilekçe doldurulması ve gerekli kurumlara göndererek süreci başlatılması gerekir. Önemli sorulardan bir tanesi de, primlerin ödemesi nerede yapılmasıdır? Primlerini ödemek isteyen vatandaşlar, sosyal güvenlik kurumlarının bürosuna başvurmalıdır.